Slovenskí pravicoví extrémisti “hliadkujú” v Gabčíkove. Policajti nezasiahli

    0
    Slovenskí branci (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Polícia proti mladíkom nezakročila, aj keď o nich vedela. „Nedopúšťali sa žiadneho protiprávneho konania, polícia teda nemusela zakročiť,“ povedala pre Sme Martina Kredatusová, hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Trnave.

    Podobne ako iné extrémistické skupiny, aj branci sa vezú na téme utečencov, tvrdí Daniel Milo, expert ministerstva vnútra na extrémizmus, ktorý nekontrolované polovojenské zoskupenia považuje za bezpečnostné riziko. „Nech už objekt stráži ktokoľvek, ak nie je zámerom týchto ľudí utečencom pomáhať, ako to robia iné mimovládne organizácie, tak nie je dôvod, aby sa tam zdržiavali,“ tvrdí Milo. Extrémisti sa chceli podľa neho ukázať pred fanúšikmi.

    Branci sa snažia profilovať ako apolitická organizácia fungujúca ako domobrana. V maskáčoch cvičia so zbraňami a pomáhajú pri živelných pohromách. Ich bývalý člen Martin Keprta sa pridal na stranu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

    Polícia sa brancom venuje aj v správe o extrémizme za rok 2014. Všimla si, že sa snažia priberať nových nacionálne orientovaných členov najmä organizovaním športovo-branných táborov a vytváraním nových oddielov.

    Tému utečencov využívajú na zviditeľnenie sa, aj keď volia opatrné vyjadrenia, aby neboli označení za extrémistov. Problémom je, že sa snažia nahrádzať klasické bezpečnostné zložky, tvrdí Milo.

    - Reklama -