Ak starosta či župan zaviní škodu, zaplatia to daňovníci. Obyčajní to chcú zmeniť. Zákonom

    0
    OĽaNO (Autor: OĽaNO)

    Išlo by o jedno z opatrení, ktoré prispievajú k zavedeniu elektronickej verejnej správy na Slovensku a o významný krok smerom k posilneniu transparentnosti verejnej správy, argumentujú poslanci za OĽaNO. Zavedenie centrálneho registra bude mať podľa Obyčajných ľudí pozitívny vplyv i na podnikateľskú sféru, keďže zverejňovanie nariadení obcí v centrálnom registri pomôže firmám pri rozhodovaní, či začať, alebo pokračovať v podnikateľskej činnosti na území konkrétnej obce.

    Obyčajní rozširujú dôvody, pre ktoré bude musieť obecné zastupiteľstvo vyhlásiť referendum o odvolaní starostu. Doteraz tak muselo urobiť v prípade, ak starosta porušil Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a týmto porušením súčasne spôsobil škodu, za ktorú je zodpovedný. Po novom by sa referendum o odvolaní starostu usporiadalo, ak by petíciu za starostov pád podpísalo aspoň 30 percent voličov, starosta by hrubo alebo opakovane porušil svoje povinnosti, alebo by porušil ústavu, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a spôsobil škody, za ktoré je zodpovedný.

    „Samospráva, pôsobenie jej orgánov a správne procesy, ktoré sú v rámci ich činností realizované, sú občanmi vnímané veľmi citlivo a najmä bezprostredne, keďže udalostiam vo svojej obci venuje občan oveľa väčšiu pozornosť ako udalostiam na celoštátnej alebo medzinárodnej úrovni,“ argumentujú poslanci za OĽaNO.

    Návrhom sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

    - Reklama -