Kresťan Putin a ateista Obama? Rusko je v práve, znie z úst amerických kazateľov

    0
    Patriarcha Kiril a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Ruská pravoslávna cirkev prežila za posledných 20 rokov obrodenie, vďaka ktorému sa významne zvýšil jej vplyv v najrôznejších oblastiach ruskej spoločnosti. Predovšetkým počas vlády Vladimíra Putina však začala mať blízko k štátnej moci a postupne sa jej podarilo získať privilegované postavenie, ktoré je vidieť na praktických krokoch ruskej vlády. Po takmer 100 rokoch bola v štátnych ruských školách zavedená náboženská výchova, armáda dostala svojich prvých vojenských kaplánov, Rusko razí oficiálnu politiku tradičných náboženstiev krajiny, medzi ktoré okrem pravoslávia patrí aj islam, judaizmus a budhizmus a v ruskej dume sa objavujú prvé návrhy zákonov, ktoré chcú z Ruskej pravoslávnej cirkvi spraviť oficiálne náboženstvo krajiny. Tento trend stavia Rusko do priamej opozície k stále sekulárnejšiemu Západu.

    Ruský prezident Vladimír Putin si to uvedomuje a vo svojej rétorike kresťanské a konzervatívne témy obratne využíva. „Môžeme vidieť ako množstvo euroatlantických krajín zavrhuje svoje kresťanské korene, vrátane kresťanských hodnôt, ktoré tvoria základ západnej civilizácie. Odmietajú morálne princípy a tradičné identity: národné, kultúrne, náboženské a dokonca aj sexuálne. Implementujú politiky, ktoré zrovnoprávňujú manželstvá rovnakého pohlavia s veľkými rodinami, vieru v Boha s vierou v Satana. Excesy politickej korektnosti sa dostali do bodu, keď ľudia seriózne diskutujú o registrácii politických strán, ktorých cieľom je propagácia pedofílie. Ľudia v mnohých európskych krajinách sa hanbia alebo boja hovoriť o svojej náboženskej príslušnosti,“ povedal ruský prezident počas minuloročnej diskusii fóra Valdaj.

    Naopak americký prezident Obama sa vo svojich prejavoch o kresťanstve, respektíve kresťanoch, nevyhýba ich kritike. “Počas Veľkej noci reflektujem, že ako kresťan by som mal ľudí milovať. Musím preto povedať, že keď počúvam niektoré nie práve láskyplné vyjadrenia kresťanov, začínam sa obávať,“ povedal americký prezident pri príležitosti každoročnej veľkonočnej večere v Bielom dome. Tieto slová rezonovali v ušiach mnohých amerických konzervatívnych kresťanov, podľa ktorých si Obama mohol kritické poznámky cez Veľkú noc odpustiť.

    Zmätok v hlavách Američanov

    USA sa čoraz viac liberalizujú a sekularizujú, konzervatívni kresťania však zostávajú významnou a pravdepodobne najvlasteneckejšou časťou americkej spoločnosti. Kontrasty medzi Putinovými a Obamovými vyjadreniami nezostali u týchto ľudí bez povšimnutia. Pre mnohých z nich, či už sú to americkí evangelikáni, alebo excentrický prezidentský kandidát Donald Trump, sa preto Rusko zdá byť čoraz viac sympatickejšie.

    „Putin a Obama sú opačné strany veľkej ideologickej priepasti. Nie je práve extrémne domnievať sa, že kresťania v Amerike môžu dôjsť k záveru, že chcú počuť viac, čomu verí Putin a menej, čomu verí a na každom kroku presadzuje prezident Obama a jeho elitný kruh radikálnych progresívcov,“ píše americká komentátorka Fay Voshellová.

    Kresťanské Rusko vs ateistické USA?

    Môže sa Rusko stať najsilnejším obrancom kresťanstva, zatiaľčo americké hodnoty budú nahradené multikulturalizmom, ateizmom a individualizmom? Alebo sa to už stalo? Americký konzervatívny spisovateľ David Montaigne pri tejto otázke uvádza rozhovor ruského metropolitu Ilariona s Vladimírom Putinom. Ilarion, ktorý je faktickým „ministrom zahraničných vecí“ Moskovského patriarchátu, v roku 2012 opisoval Putinovi žalostnú situáciu perzekvovaných kresťanov. „Každých päť minút zomrie v rôznych častiach sveta kresťan pre svoju vieru,“ povedal a zároveň konkretizoval, že sa tak deje najmä v Iraku, Egypte, Pakistane a Indii. Cirkevný predstaviteľ sa následne spýtal Putina, či nehodlá spraviť z ochrany kresťanov jednu zo svojich zo svojich zahraničnopolitických priorít. „Tak to bude, bez pochýb,“ odpovedal Putin. „Určite niečo také nebudete počuť z úst Obamu,“ dodáva autor.

    Montaigne zároveň konštatuje, že „pre tých, ktorí vyrástli v Amerike, a ktorým hovorili, že bezbožní komunistickí ateisti z Ruska sú naši nepriatelia, myšlienka, že sa raz Amerika vzdá Boha a kresťanstva, zatiaľčo Rusko príjme kresťanstvo, bola v minulosti ťažko prijateľná. Ale v roku 2015 každodenné náznaky ukazujú na rastúce opovrhovanie kresťanstvom zo strany USA, kde je aj samotné tvrdenie, že prezident je kresťanom, otázne. Presne opačný trend je vidieť v prípade Ruska a jeho lídrov – návrat ku kresťanským koreňom,“ tvrdí zarytý kresťan.

    Hovorí kazateľ

    Dokonca aj jeden z najznámejších amerických kazateľov, reverend Franklin Graham, člen Evangelistickej asociácie, ktorá desaťročia burcovala Američanov proti bezbožným Sovietom, sa o ruskej intervencii v Sýrii vyjadril pozitívne. „Čo teraz Rusko robí, môže zachrániť životy kresťanov na Blízkom východe… Chápete, že sýrska vláda… chránila kresťanov, chránili kresťanov pred islamistami,“ povedal kazateľ. Ak Američanmi podporovaní rebeli uspejú vo zvrhnutí Asada, Graham predpovedá, že „kresťania sa utopia v krvi“: „Desiatky tisíc kresťanov by bolo zavraždených a zmasakrovaných a státisíce by sa snažilo utiecť do Európy. Rusko je teraz v práve, ich prítomnosť zachraňuje životy kresťanov.“

    Keď sa Grahama spýtali, prečo Obamova administratíva na volanie o pomoc perzekvovaných kresťanov nereaguje, kazateľ odpovedal, že americký prezident sa viac zaujíma o presadzovanie homosexuálnej agendy než ochrany kresťanov. „Nie som tu preto, aby som brojil proti gejom a lezbám, jednoznačne majú práva, to všetko chápem, ale táto vláda sa na túto agendu sústredila viac ako na čokoľvek iné. Dôsledkom je, že Blízky východ horí… Mohlo sa tomu predísť.“

    Ani Slovensko nie je výnimkou

    Rusko je však čoraz sympatickejšie nielen konzervatívnym kresťanom v USA. Tento trend je koniec koncov viditeľný aj u nás, keď sa na stranu Ruska okrem dlhodobého katolíckeho rusofila Jána Čarnogurského stavia už aj exminister vnútra, silný katolík a bývalý obdivovateľ Ameriky Vladimír Palko. Ten si myslí, že Amerike máme byť za čo vďačný, konzervatívne “Spojené štáty Ronalda Regana“ sú však podľa neho už minulosťou. „Súhlasím s tým, že Rusko sa vzpiera protirodinným ideológiám. Na Západe by nebolo možné, aby v parlamente vystúpil vysoký cirkevný hodnostár s plamenným prejavom proti potratom za ochranu života, tak ako vystúpil v ruskej Dume patirarcha Kiril. A je pravdou, že Rusko dnes ideológiu nevyváža a Amerika áno,“ povedal pre Parlamentné Listy Palko.

    Nie je to tak dávno, čo boli americkí, slovenskí a ďalší kresťanskí konzervatívci najväčšími zástancami spojenectva s USA a zároveň najväčšími odporcami akéhokoľvek zbližovania s dekadentným boľševizmom infikovaným Ruskom. Ako sa časy zmenili…


     

    - Reklama -