Významný činiteľ USA ukázal Putinovi svaly

    0
    Ilustračné foto: Pentagón, Washington, USA (Autor: SITA)

    „Vojenské akcie Moskvy by pre nás v každom prípade mali byť jasným signálom, že musíme byť v strehu. Ruské údery v Sýrii a najmä zásah ruských vojakov na východnej Ukrajine by mali európski spojenci Spojených štátov vyhodnotiť tak, že je nutné zvýšiť vojenské výdavky. Je najvyšší čas si uvedomiť, že situácia sa môže zvrtnúť zo dňa na deň aj tam, kde doteraz vládol pokoj a mier,“ nabádal v stredu Gates v knižnici Kongresu USA, kam ho pozval Výbor pre ozbrojené zložky amerického Senátu. Pôvodne bol pozvaný hlavne preto, aby hovoril o svojich skúsenostiach s vytváraním obranných rozpočtov. Prítomných senátorov ale napokon podľa spravodajskej televízie Fox News zaujímali aj jeho názory na Rusko a prezidenta Putina.

    Gates okrem iného kritizoval skutočnosť, že členské štáty NATO sa pred mnohými rokmi zaviazali posielať 2 percentá svojho HDP na vojenské výdavky. Ako však bývalý americký minister poznamenal, iba päť z dvadsiatich ôsmich štátov tento záväzok dodržiavalo, keď zo svojej funkcie pred štyrmi rokmi odchádzal. To považuje (predovšetkým s ohľadom na ruskú zahraničnú politiku) za krátkozraké. „Putin je výrazne ovplyvnený rozpadom ruského impéria. Rozhodne však nie je blázon, skôr oportunista. Svojou politikou sleduje vo všeobecnosti dva hlavné ciele. V prvom rade chce obnoviť postavenie Ruska ako svetovej veľmoci a potom sa chce postaviť do čela Rusku naklonených štátov,“ uviedol Gates, ktorý je presvedčený, že Putin ustúpi, ak sa stretne s koordinovaným odporom.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Putinovo Rusko má nad Ukrajinou značnú logistickú a vojenskú prevahu. Spojené štáty však môžu k zastaveniu Ruska podniknúť určité kroky, a to hlavne v oblasti Blízkeho východu. Napríklad vyhlásiť bezpečnostné zóny, ktoré by nespochybňovali moc Asadovho režimu,“ navrhoval Gates a tiež spomenul, že Obamova administratíva by mala v otázke Sýrie jasne povedať, čo má v úmysle. „Mali by sme Rusom oznámiť, čo budeme robiť a nech nám idú z cesty,“ dodal bývalý americký minister obrany a vyzval na zvýšenie rozpočtu pre Pentagon a na ukončenie obdobia trvajúceho veľa rokov, počas ktorého sa rozpočty len znižovali. „Na obranu dnes dávame zhruba toľko peňazí ako pred tridsiatimi rokmi.“

    „Primárnou otázkou zostáva, koľko peňazí sú kongresmani a Obama ochotní poslať na obranu našej krajiny. Je naozaj zložité vyčísliť náklady rozpočtového chaosu trvajúceho posledných päť rokov. Kongres neuspel, pretože nebol pre priepastne rozdielne postoje svojich členov schopný prísť včas so správne zostaveným rozpočtom. Naše vojenské schopnosti boli v dôsledku týchto zmätkov nebezpečne oslabené,“ podotkol Gates.

    - Reklama -