Zarážajúce zistenia z Dánska. Moslimovia sa neliberalizujú. Pravý opak je pravdou

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo pred 10 rokmi mohli byť dánski moslimovia považovaní za pomerne umiernených, najnovší prieskum liberálnych dánskych novín Jyllands-Posten odhalil, že názory mladých moslimov sú vyhrotenejšie ako u staršej generácie.

    Z radu nedávno zverejnených prieskumov vyplýva, že dánski moslimovia interpretujú Korán viac doslovne, pričom sú jeho poučenia ochotní aj viac dodržiavať. V roku 2006 súhlasilo s tvrdením, že „poučenia v Koráne by mali byť úplne dodržiavané”,  62 percent respondentov. Odvtedy však toto číslo narástlo na 77 percent, čo už tvorí silnú väčšinu.

    Zatiaľ čo mnohí teológovia, religionisti a imámovia zdôrazňujú násilné verše v Koráne, ktoré zahŕňajú aj také prikázania ako  zabíjanie nepriateľov islamu, bývajú vytrhávané z kontextu a nemali by byť chápané doslovne, tri štvrtiny moslimov v Dánsku sa v tomto ohľade hýbu opačným smerom.

    Všetci sú prekvapení

    Moslimovia nielenže interpretujú Korán viac doslovne, ale zároveň sú aj „zbožnejší,“ respektíve oddanejší islamu. Viac ako polovica sa modlí aspoň päťkrát za deň a podobný podiel odmieta aj akúkoľvek modernizáciu alebo reformáciu ich náboženstva. Jyllands-Posten  tvrdí, že tieto postoje k možnej islamskej reformácii sú veľkým sklamaním pre malú, elitnú skupinu moslimov, ktorá obýva moderné a luxusné štvrte v hlavnom meste Kodani. Patrí medzi nich aj konzervatívny poslanec Naser Khader, ktorý dlhodobo reformáciu islamu presadzuje.

    Výsledky prieskumu komentuje aj istý lavicový aktivista sýrskeho pôvodu, ktorý tvrdí, že moslimovia sa k modernizácii v prieskume neprihlásili, pretože nebolo jasné, čo tento výraz znamená, respektíve sa nechceli stotožňovať s „modernými metropolitnými myšlienkami“. Tomuto tvrdeniu však odporuje vyjadrenie imáma Fatiha Aleva z Dánskeho islamského centra, podľa ktorého „nie je možné zmeniť, čo je v Koráne, a čo nám povedal Prorok, že máme robiť. Potom už nie ste moslimom“.

    Zaujímavé sú aj zistenia prieskumu týkajúce sa postojov rodičov k tomu, že by si ich deti za životného partnera vybrali nemoslima. Zatiaľ čo až 74 percent z nich povedalo, že by boli šťastní, keby si ich syn zobral za ženu nemoslimku, iba menšina vyjadrila podporu situácii, keby si nemoslima zobrala za muža ich dcéra. V skutočnosti však tieto odhalenia nie sú prekvapivé, keď zvážime, že podľa doslovnej interpretácie Koránu, má muž povolenie oženiť sa s neveriacou ženou, respektívne s niekoľkými, ale ženy, ktorých vieru by mohol ich nemoslimský manžel narušiť, už v opačnom garde už takúto výsadu nemajú.

    Nové mešity, viac radikalizácie

    Sociológ Brian Arly Jacobsen z Kodaňskej univerzity sa pri zisteniach Jyllands-Posten tváril prekvapene. „Zdá sa, že dánski moslimovia sa stali nábožnejšími vo všetkých ohľadoch, vo viere aj v jej vyznávaní. Všeobecne by sme očakávali, že sa stane presne opačné, a že sa začnú podobať viac na ostatných Dánov, ktorí pri praktizovaní náboženstva nie sú práve aktívni.“

    Jacobsen zároveň dodal, že pravdepodobným dôvodom radikalizácie môže byť otvorenie 30 nových mešít v poslednej dekáde. To by malo byť varovným signálom pre ostatné európske krajiny, ktoré v súčasnosti plánujú povoliť vybudovanie ďalších mešít pre rapídne rastúcu moslimskú populáciu. Šéfka dánskej Spoločnosti pre slobodnú tlač Katrine Winkel Holmová dokonca konštatovala, že výsledky prieskumu sú znamením islamských síl v Dánsku, ktoré sa „rozprestierajú plnou rýchlosťou“. 

    Dánski moslimovia sú teda dnes zbožnejší, pri praktizovaní svojej viery odhodlanejší. Zaujímať by sa o to mali najmä dánski aktivisti za slobodu slova. Po tom ako v roku 2005 Jyllands-Posten zverejnil karikatúry Mohameda, tvorcom karikatúr sa vyhrážali zabitím, pričom masívne protesty sa z krajiny rozšírili do celého sveta. Noviny sa nakoniec museli ospravedlniť. Prinútili ich k tomu aj horiace dánske ambasády.

    - Reklama -