Nech sem nemusia plávať… Merkelová pripravuje dalšiu vec, ktorá mnohým nebude po vôli

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Narýchlo usporiadané nedeľné stretnutie v Bruseli predchádza uzatvorenie hraníc v Maďarsku, Slovinsku a Chorvátsku, ktoré spôsobilo okrem iného aj zhoršenie podmienok pre utečencov najmä na Balkánskom polostrove. Kríza podľa Financial Times tiež zhoršila vzťahy medzi jednotlivými európskymi štátmi v tomto regióne. „V snahe zmierniť tlak sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretne s politickými vodcami deviatich krajín nachádzajúcich sa na tzv. balkánskej trase, po ktorej sa snažia do Európskej únie dostať najväčšie počty utečencov. V tomto roku sa cez Grécko do EÚ dostalo zatiaľ viac ako pol milióna ľudí, ako uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu,“ oznamuje Financial Times.

    Celý text v angličtine je TU.

    Podľa predbežných informácií Financial Times bude nemecká kancelárka apelovať na úrady vyššie spomínaných deviatich krajín, aby venovali väčšie úsilie pri hraničných kontrolách. „Kancelárka avizovala, že pokiaľ nebude prílev utečencov zastavený, nebude možné prikročiť k ich prerozdeľovaniu. Možno očakávať, že Merkelová tiež vyzve na prerozdelenie utečencov, ktorí sa v súčasnosti zdržiavajú v táboroch mimo EÚ. Týmto krokom chce dosiahnuť, aby utečenci na európsky kontinent prichádzali legálnym spôsobom,“ konštatuje britský denník s tým, že plány Bruselu zahŕňajú konkrétne úvahy o prijatí 200-tisíc utečencov z tureckých a libanonských táborov.

    Niektorí bruselskí diplomati sa obávajú, že nedeľné stretnutie prinesie len kontroverzie, ktoré vyplynú z požiadaviek prijať ďalšie desaťtisíce utečencov. Tí, ktorí tlačia Európu k sprísneniu hraničných kontrol, dosiahnu dohodu, na základe ktorej zostanú hranice otvorené. To podľa Financial Times umožní prechod utečencov, čo sa vyžaduje v Berlínom navrhovanom riešení, zahŕňajúcom prijímanie záťaže a kvóty. „Mali by sme vzhľadom na narastajúcu vlnu tlačiť na  hraničné kontroly, pretože to je presne to, čo si členské štáty nachádzajúce sa na okrajoch EÚ želajú,“ cituje britský denník nemenovaného diplomata.

    Berlín sa medzitým pokúša sprísniť svoj postoj voči utečencom a uvažuje o nasadení vojenských transportných lietadiel, ktoré by sa podieľali na deportácii neúspešných žiadateľov o azyl. Podľa Financial Times si tak chcú nemeckí politici nakloniť stále skeptickejšiu nemeckú verejnosť. „Toto opatrenie by tiež pomohlo  splniť sľuby kancelárky Merkelovej, že bude urýchlený proces deportácie neúspešných žiadateľov, ktorý patrí v Nemecku, v porovnaní s ostatnými štátmi, k jednému z najpomalších v rámci Európskej únie,“ píše denník Financial Times a dodáva, že na nedeľnom summite budú  zastúpené aj Macedónsko a Srbsko.

    - Reklama -