Bugárovci volajú po vytvorení fondu pre národnostnú kultúru. Rozdeľovať by mal až 8 miliónov eur ročne. Čo na to ministerstvo kultúry?

    0
    Béla Bugár a Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerstvo kultúry SR v odmietavom stanovisku v prvom rade pripomína, že návrh financovať fond zo zdrojov kultúry je nerealizovateľný. Dôvodom je, že “podpora kultúry národnostných menšín nepatrí do pôsobnosti ministerstva kultúry, ale do pôsobnosti Úradu vlády SR. Ministerstvo kultúry preto nemá v štátnom rozpočte vyčlenené žiadne prostriedky na podporu kultúry národnostných menšín”. V návrhu zákona podľa MK SR chýbajú niektoré nevyhnutné úpravy, napríklad dopracovanie chýbajúcich kompetencií orgánov fondu a ich vzájomné prepojenie a obsahuje aj viacero rozporov. Upozorňuje aj na možný konflikt záujmov pri rozdeľovaní zdrojov, napríklad v tom, že žiadateľom o finančné prostriedky z fondu môžu byť aj členovia odborných rád a komisií. “Návrh zákona nezrozumiteľne ustanovuje právnu formu fondu a v nadväznosti na to nejednoznačne upravuje aj kompetencie jeho orgánov,” vytýka medzi iným MK SR návrhu zverejnenom na portáli právnych predpisov. 

    Poslanci za Most-Híd navrhujú, aby na Slovensku vznikol Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Ich návrh zákona 1. októbra parlament posunul do druhého čítania. Vznik fondu má podľa nich zaistiť systematické a spravodlivé rozdeľovanie peňazí zo štátneho rozpočtu na podporu kultúry, kultúrnych aktivít a kreatívneho priemyslu národnostných menšín. Fond by podľa poslancov za Most-Híd mal byť verejnoprávnou inštitúciou, zriadenou Ministerstvom kultúry SR. Ročne by mal fond rozdeľovať osem miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Táto suma je výsledkom pomeru obyvateľov Slovenskej republiky hlásiacich sa k jednej z 13 národnostných menšín, resp. používajúcich jeden z menšinových materinských jazykov a celkového rozpočtu ministerstva kultúry na rok 2015 po odrátaní prostriedkov na verejnoprávne médiá, cirkvi a inštitucionálnu podporu menšinovej kultúry.

    “Pri výpočte bola zároveň zohľadnená aj skutočnosť, že príslušníci národnostných menšín sú aj konzumentmi slovenskej (väčšinovej) kultúry,“ argumentujú poslanci za Most-Híd. Suma ročného príspevku sa následne rozdelí podľa tzv. optimálneho menšinového pomerného čísla (t.j. čísla, ktoré je priaznivejšie pre národnostnú menšinu z čísla počtu príslušníkov národnostnej menšiny alebo čísla príslušníkov používajúcich menšinový materinský jazyk) podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľov SR. O fungovaní fondu ako aj o rozdeľovaní finančných prostriedkov má rozhodovať aparát pozostávajúci predovšetkým z odborníkov a zástupcov jednotlivých národnostných menšín. Riaditeľa má menovať a odvolávať minister kultúry na štvorročné funkčné obdobie. Na posudzovanie žiadostí a rozhodovanie o poskytnutí finančných príspevkov sa zriadi 14 odborných rád, z toho 13 pre jednotlivé národnostné menšiny a jedna pre rozvoj a podporu interetnického a interkultúrneho dialógu a porozumenia medzi národnostnou väčšinou a národnostnými menšinami a etnickými skupinami. Návrh predložili poslanci Béla Bugár, Tibor Bastrnák, Gábor Csicsai, Árpád Érsek, Rudolf Chmel, Gábor Gál, Elemér Jakab, Edita Pfundtner, František Šebej, Lázsló Sólymos, Lucia Žitňanská a Péter Vörös. 

    MK SR sa k návrhu poslancov za Most-Híd vyjadruje po tom, čo na základe zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR požiadal vládu o zaujatie stanoviska k návrhu predseda NR SR. Na rokovanie vlády materiál predloží z hľadiska vecnej príslušnosti minister kultúry.

    - Reklama -