Holandská vláda pritvrdzuje. Utečencov majú odradiť komplikácie pri žiadosti o azyl. Zaberie to?

    0
    Sýrske ženy v utečeneckom tábore (Autor: Repro/Youtube)

    Agentúra AP uviedla, že štátny tajomník holandského ministerstva spravodlivosti Klaas Dijkhoff zverejnil dnes list, ktorý budú dostávať do rúk všetci žiadatelia o azyl v Holandsku. Má im objasniť siahodlhý postup riešenia ich žiadosti. Prísne varovanie by súčasne mohlo niektorých utečencov odradiť od podania žiadosti o azyl. 
    Do Holandska minulý týždeň dorazilo asi 2200 žiadateľov o azyl. 

    V liste sa píše, že Holandsko nemá dostatočný počet riadnych prijímacích centier pre žiadateľov o azyl, aby mohlo ubytovať všetkých prichádzajúcich, a dodáva, že sa preto musia uspokojiť so “skromným prijatím, napríklad v športových centrách alebo stanoch, kde sa o ubytovanie delí veľa ľudí”. 

    Dijkhoff tiež varoval, že spracovanie žiadosti o azyl trvá takmer šesť mesiacov a ďalších šesť mesiacov alebo aj viac uplynie, kým padne rozhodnutie. Upozornil, že v dôsledku nedostatočných ubytovacích kapacít budú musieť ľudia aj po udelení azylu zostať bývať v súčasných provizórnych podmienkach alebo ich nasťahujú do prerobených lodných kontajnerov či adaptovaných kancelárskych blokov. 

    - Reklama -