KDH zverejnilo ďalšie mená na svojej kandidátke. S kým pôjdu do volieb?

    0
    Národný pochod za život na Námestí SNP v Bratislave (Autor: SITA)

    Rovnako v druhej desiatke by mala byť aj vysokoškolská pedagogička Eva Grey, ktorá sa aktívne podieľa na praktických projektoch zameraných na ochranu života, ako je napríklad poradňa Alexis. V roku 2015 vyhrala anketu Slovenka roka v kategórii vzdelávania a podpory mladých talentov. V tretej desiatke bude bratislavská komunálna politička Renáta Ocílková. Tá zastupovala Konferenciu biskupov Slovenska na expertných rokovaniach k Stratégii rodovej rovnosti a Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv. Na kandidátke však nebude hovorkyňa hnutia Nataša Žembová, ktorá bola tvárou februárového referenda o rodine.

    Podľa analytika Jána Baránka v KDH vidno snahu osloviť veľké skupiny, pretože za týmito aktivistami sú ďalší ľudia. „Pochod za život organizovali viaceré mládežnícke organizácie. KDH vychádza z toho, že za týmito ľuďmi stoja ďalší, ktorí potom budú KDH voliť,“ povedal. 

    Analytik Pavel Haulík nevidí v nasadení aktivistov na kandidátku žiadnu zásadnú zmenu. „Aktivistov nikdy síce na kandidátke v popredí nemali, ale ich činnosť je konformná s KDH. Hnutie má presne tie isté programové ciele ako títo kandidáti,“ povedal Haulík dnes s tým, že možno to chápať ako isté personálne oživenie KDH. Na preferencie to však podľa neho nebude mať významný dopad. „KDH má veľmi stabilnú voličskú základňu. To je výhoda i nevýhoda,“ poznamenal. Tým totiž, že existuje súvislosť medzi programovou orientáciou strany a voličmi je rozširovanie voličskej základne podľa neho uzavreté. „Programová orientácia je redukovaná na nie príliš veľa tém. KDH kladie dôraz na tradičné hodnoty, iné akceptuje, ale netlačí do popredia. To KDH limituje,“ konštatoval sociológ.

    Program KDH je podľa neho príliš úzko konzervatívny, čím KDH stráca šancu byť protiváhou Smeru. „Ak by sa KDH programovo viac otvorilo, bez problémov by malo šancu na 25 percent, ale KDH to 25 rokov neurobilo. KDH je také, ako ho Ján Čarnogurský pred 25 rokmi stvoril,“ dodal Haulík s tým, že hnutiu nehrozí prepad pod päť percent, ale ani nezíska rozhodujúci vplyv. 

    Kresťanskodemokratické hnutie rozhodne o poradí na kandidačnej listine v sobotu. Právo rozhodovať o kandidátke má Rada KDH, ktorá bude v sobotu.

    - Reklama -