Vláda si plní svoje úlohy na trojku. S mínusom, hodnotia Rómovia. Pozrite sa, prečo

    0
    Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nadácia Milana Šimečku už po tretí raz počas pôsobenia súčasnej vlády Roberta Fica monitorovala a hodnotila udalosti a opatrenia, ktoré vláda zaviedla v súvislosti s rómskou komunitou na Slovensku. V poslednej ankete oznámkovalo vládu 28 odborníkov za desať konkrétnych opatrení vlády od júla 2014 do júna 2015. Anketa je súčasťou odpočtu s názvom Rómovia vo verejných politikách, ktorý vytvorila práve Nadácia Milana Šimečku. 

    “Experti a expertky, verejní činitelia, ako aj rómski a prorómski aktivisti udelili vláde priemernú známku 3,53, v školskej terminológii 3 -. Ide prakticky o úplne rovnakú hodnotu ako v predošlých dvoch rokoch, keď odborníci oznámkovali vládu na 3,62 v roku 2013 a 3,54 v roku 2014. Odborná verejnosť vníma iba minimálny pokrok v riešení rómskej problematiky za posledné tri roky,” uviedli v stanovisku Valach a Oravec. 

    Editor odpočtu Michal Valach dodal, že okrem samotného odpočítavania toho, čo sa v rómskej téme na Slovensku spravilo, je cieľom nadácie aj vytvárať platformu pre verejnú diskusiu a prezentovanie celého spektra názorov na riešenie rómskej problematiky. ,,Preto v odpočte nájdete aj prehľad udalostí a opatrení vlády týkajúcich sa integrácie Rómov a Rómok do spoločnosti za posledný rok, uviedol Valach. 

    Medzi respondentmi ankety boli aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, Daniel Stano z Nadácie otvorenej spoločnosti či predseda Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel.

    - Reklama -