Neuveriteľný úlovok tureckej polície: Islamský štát trénoval deti, miesto váš šokuje

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Kemp, v ktorom trénovali bojovníkov pre Islamský štát, sa nachádzal v Istanbule, meste, ktoré stále býva obľúbenou turistickou destináciou. Okrem toho, z 50 zadržaných džihádistov, bola takmer polovica detí. Informácie priniesol server hurriyetdailynews.com.

    Základy IS aj návod, ako s nimi žiť

    Z päťdesiatky podozrivých, uzbeckého a tadžického pôvodu, bolo presne 24 detí. Tie, spolu s ostatnými zadržanými, cvičili, aby mohli bojovať v službách obávaného Islamského štátu. Tréningy sa konali v pivničných priestoroch v diskriktoch Pendik a Başakşehir v Istanbule. Podozriví, prevažne Uzbeci, učili deti základom Islamského štátu aj to, ako v ňom žiť.

    Uzbecké islamské hnutie, odnož ál-Kaidy so sídlom neďaleko afganských hraníc, v auguste tohto roku oznámilo vernosť Islamskému štátu. Uzbecké spravodajské zdroje uvádzajú, že v Sýrii bojovalo po boku Islamského štátu až päťtisíc platených uzbeckých militantov.

    Vláda proti terorizmu

    Islamské hnutie Uzbekistanu je považované za teroristickú organizáciu. Túto organizáciu založili ešte v roku 1996, a to predstavitelia zakázaných politických strán. Radikálni Uzbeci sa však presunuli do Afganistanu, kde sa napojili nielen na Taliban a al-Káidu, ale pomáhajú aj Islamskému štátu.

    Napätie v Turecku narastá. Dôkazom je aj nedávny tragický útok v hlavnom meste Ankara, kde zahynulo najmenej 102 ľudí. Krajina tak zvýšila protiterostické opatrenia proti ozbrojencom Islamského štátu v krajine. Protiteroristická akcia je teda výsledkom boja vlády proti teroristom.


     

    - Reklama -