Minister Kažimír, pozor! Návod ako zachrániť ekonomiku vám ponúka Zambia

    0
    Prezident Zambie Edgar Chagwa Lungu (Autor: SITA)

    Kwacha len tento rok voči doláru oslabila o 45 percent, čo je najviac spomedzi všetkých mien sveta. Namiesto toho, aby sa vláda zaoberala nedostatkom elektrickej energie, ktorý priamo prispel k dramatickému poklesu výroby medi, ktorej vývoz tvorí najmenej 70 percent príjmov z celkového exportu Zambie, Lungu požiadal Zambijčanov, aby sa modlili za Boží zásah, ktorý by menu zachránil.

    Boh je láska, boh je ekonóm

    Po takmer mesiaci elektrických výpadkov a dramatickej inflácie boli bary v krajine zatvorené a futbalové zápasy zrušené. Zambijčanom tak veľa iného, ako sa modliť, naozaj nezostávalo. “Náš Boh počul naše náreky, odpustil nám naše hriechy a sme si istí, že vylieči našu krajinu, keď teraz čelíme vážnym sociálno-ekonomickým výzvam,“ povedal Lungu k davu tisícov v zambijskom hlavnom meste. “Všetci viete, že Boh je láska, a apelujem na vás všetkých, aby ste robili to najlepšie, čo viete, zvyšok nechajte na Bohu,” dodal vo svojom prejave pre krajinu, kde 80 percent obyvateľstva tvoria kresťania.

    Voda a Čína

    Výpadky elektriny v Zambii sú dôsledkom obrovského sucha. Krajina je totiž závislá na vode, lebo vodné elektrárne vyrábajú elektrinu až pre polovicu krajiny. Suché počasie spôsobilo aj škody na úrode. Produkcia kukurice a ďalších potravín sa prepadla až o pätinu. Najvážnejším dôvodom krízy je však komoditný trh. Cena medi, na ktorú sa export tejto krajiny spolieha, sa za posledné týždne prepadla na šesťročné minimum. Dôvodom je klesajúci dopyt spomaľujúcej čínskej ekonomiky. Práve Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom tohto kovu.

    - Reklama -