Riešime utečencov, ale v jednej z členských krajín EÚ trpia deti. A je to čím ďalej, tým horšie

    0
    Utečenci v Aténach (Autor: SITA)

    Podľa najnovších prieskumov neziskovej organizácie Prolepsis Institute má 53 percent gréckych detí, ktoré sa zúčastnili výživového programu, nedostatok jedla. Až 21 percent potom trpí hladom. Na programe neziskovky sa zúčastnilo spolu 250 000 ľudí a v priebehu troch rokov svojho fungovania im poskytla približne 11 miliónov jedál zdarma.

    Celá polovica detí, ktoré sa zúčastnili programu, nemá pravidelnú stravu a u jedného zo šiestich detí sa prejavili aj sprievodné zdravotné problémy. Spolu 64 percent rodín žije len z jedného príjmu a 15 percent nemá vôbec žiadny príjem. 7 percent rodín dokonca nemá ani elektrinu.

    Čím horšie na tom deti sú, tým častejšie chýbajú v škole, prípadne prestávajú študovať úplne. Sú častejšie choré, majú väčšie problémy so zvládaním domácich úloh a štúdiom ako takým, čo má vplyv na ich budúcnosť aj na budúcnosť krajiny samotnej.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Podľa správy, ktorú publikovala organizácia UNICEF v roku 2014, dochádza k najväčšiemu rastu detskej chudoby práve v krajinách, do ekonomík ktorých zasahovali Európska centrálna banka či Medzinárodný menový fond.

    Detská chudoba sa v Grécku za posledných sedem rokov prakticky zdvojnásobila. Najviac sú ohrozené deti prisťahovalcov. V správe UNICEF sa okrem iného uvádza, že priemerný príjem gréckej rodiny sa pohybuje na úrovni z roku 1998. „Grécke rodiny s deťmi tak prišli o zhruba štrnásť rokov príjmov,“ píše server.

    Napriek tomu, že bude trvať dlho, kým sa prejavia všetky dôsledky, došlo aj k zmenám v gréckej pôrodnosti, upozornili grécke úrady. V období od roku 2008 do roku 2011 vzrástol počet narodených mŕtvych plodov o 21 percent. V rokoch 2008 až 2010 stúpol tiež počet úmrtí novorodencov o 43 percent. Údajne za to môžu obmedzená dostupnosť zdravotnej starostlivosti a stúpajúca ženská nezamestnanosť.

    autor: spa

    - Reklama -