Psíky nie sú to isté ako utečenci. A Slováci nie sú o nič xenofóbnejší ako hocikto iný. Adela Banášová to natrela Vášáryovej

    0
    Adela Banášová, rozhlasová a televízna moderátorka (Autor: SITA)

    Vyjadrenia Magdy Vášáryovej o tom, ako sa Slováci a Česi správajú, keď ide o utečeneckú krízu, boli poriadne tvrdé. Emócie nechala vyjsť von vo svojom vystúpení v Českej televízii. Celú situáciu prirovnala k záchrane psov. K tomu priniesla argument známa slovenská moderátorka Adela Banášová. Jej reakcia vyšla v komentári pre Hospodárske noviny. Mrzí ju, keď sa zdá, ako keby mienkotvorná osoba opovrhovala Slovákmi.

    Psy áno, utečenci nie

    „Keby sme si mali rozdeliť tisíc psov, tak by sa ľudia okamžite angažovali. Všetci by boli nadšení a zdieľali by si fotografie psíkov,“ vyhlásila Vášáryová na to, že o ľudské stvorenia, utekajúce pred vyčíňaním Islamského štátu, už taký záujem nie je. Zároveň dodala, že svoju mailovú schránku má zahltenú výzvami, aby hlasovala za zákon o psoch. Znepokojuje ju však to, že na rozdiel od výzvy za záchranu psov, nedostala stovky mailov, aby sme zachránili desaťtisíce sýrskych detí.  „A toto bude mať pre nás nedozerné následky. Zistili sme, že jednoducho nie sme kresťania,“ dodala politička.

    Banášová sa zastáva Slovákov

    Vášáryovej vyhlásenie nenechalo chladnou Adelu Banášovú, ktorá si nemyslí, že analógia so psami je najšťastnejšia. Svoj argument vysvetlila v komentári pre Hospodárske noviny. Podľa nej si treba uvedomiť rozdiel medzi psíkmi a utečencami. „Osobne vnímam rozdiel v tom, že psíky neutekajú z ,krajiny psíkov‘, ktorú dlhodobo niekto nivočí. Psíky sú už nami zotročené tvory, iná možnosť a povinnosť, ako ich umiestniť, neexistuje,“ vysvetľuje Banášová. Ak by sa však niektorý pes zdal byť agresívnym alebo nebezpečným pre svoje okolie, ľudia by v tomto prípade už takí zhovievaví neboli. Podľa nej by to potom riešili radikálne. Okrem toho si moderátorka nemyslí, že Slováci sú oveľa viac xenofóbnejší ako ľudia v iných krajinách a nesúhlasí ani s tým, že nechceme utečencom pomôcť.

    - Reklama -