Kanada dovolila a vyvolila mladého liberála. Politické smerovanie krajiny sa mení

    0
    Nový premiér Kanady Justin Trudeau z liberálnej strany s manželkou Sophie Gregoire a synom Xavierom (Autor: SITA)

    Stúpenci liberálov vo volebnom ústredí strany nadšene privítali priebežné odhady, podľa ktorých sa Trudeau (43) stane predsedom vlády. Synovi bývalého premiéra Pierra Trudeaua sa podarilo stranu vytiahnuť z tretieho na prvé miesto v prieskumoch len v posledných dňoch kampane, píše agentúra Reuters.
    Po víťazstve liberálov sa očakáva okrem iného výrazná zmena v zahraničnej politike kanadskej vlády smerom k multilateralizmu po odmeranom postoji doterajšieho vedenia k OSN v uplynulých rokoch.

    Trudeau uviedol, že chce napraviť chladné vzťahy Kanady s vládou prezidenta USA Baracka Obamu, stiahnuť Kanadu z bojovej misie proti militantom zo skupiny Islamský štát v prospech zvýšenia humanitárnej pomoci, ako aj riešiť otázky klimatickej zmeny.
    Bývalý učiteľ prevzal vedenie strany pred dvoma rokmi a vyviedol ju z politicky neistých vôd s prísľubom opatrení podporujúcich ekonomiku i strhujúcimi výzvami na návrat k spoločenskému liberalizmu po konzervatívnej vláde, ťahajúcej krajinu doprava.

    Trudeau, ktorého otec Pierre je považovaný za otca modernej Kanady, bude druhým najmladším premiérom v histórii krajiny.

    - Reklama -