Kanada vo víre volieb: Kto bude novým premiérom?

    0
    Volič prichádza do volebnej miestnosti (Autor: SITA)

    Podľa BBC budú tieto voľby za každých okolností historické. Ak zvíťazia konzervatívci, stane sa 56-ročný Harper prvým kanadským premiérom za vyše storočie, ktorý bude vládnuť štvrté funkčné obdobie po sebe. A ak zvíťazia favorizovaní liberáli pod vedením fotogenického 43-ročného Justina Trudeaua, bude to veľké víťazstvo pre stranu, ktorá vstúpila do predvolebnej kampane ako tretia najsilnejšia strana. Teraz v prieskumoch vedie pred konzervatívcami a stredoľavou Novou demokratickou stranou (NDP) na čele s 60-ročným Tomom Mulcairom. 

    Môže sa však stať aj to, že ani Liberálna strana Kanady ani Konzervatívna strana Kanady nezískajú dostatok hlasov na to, aby zostavila sama vládu. Potom bude mať rozhodujúce slovo NDP, dodala BBC. NPD, ktorá v prieskumoch tesne pred voľbami skončila na treťom mieste, volili v predchádzajúcich voľbách v roku 2011 predovšetkým voliči frankofónnej provincie Québec. Ak sa prieskumy potvrdia, utrpí strana volebné straty a prevezme v dolnej komore parlamentu od liberálov funkciu oficiálnej opozície. 

    Prieskumy naznačili, že veľa ľudí do poslednej chvíle nevedelo, koho má voliť. Vodca konzervatívcov Harper má za sebou zložité 10-ročné obdobie na čele kanadskej vlády za najhoršej svetovej hospodárskej krízy od Veľkej depresie. Harper musel odrážať kritiku svojich politických súperov, ktorí mu vyčítajú vysokú nezamestnanosť a pomalú reakciu Kanady na sýrsku utečeneckú krízu. V nedeľu voličom pripomenul, že ak budú voliť konzervatívcov, hlasujú pre stabilnú vládu, ktorá dostane kanadskú ekonomiku z recesie. O vodcovi liberálov Justinovi Trudeauovi vyhlásil, že “ešte nie je pripravený” stať sa premiérom. 
    Trudeau, ktorého otec Pierre je považovaný za otca modernej Kanady, v Calgary v nedeľu vyzval voličov, aby sa “spojili ako krajina”. 

    Bývalý quebecký minister životného prostredia Mulcair, ktorý má írskych a frankofónnych predkov, viedol predvolebnú kampaň za “zmenu”. Sľuboval zavedenie štátneho systému starostlivosti o deti, veľké investície do verejnej dopravy, vzdelávania a pôvodného domorodého obyvateľstva, zrušenie hornej komory parlamentu, záväzok Kanady, že drasticky zníži skleníkové plyny a ukončenie jej účasti vo vojenskej kampani proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii a Iraku. Kanadské špeciálne sily tam vedú výcvik irackých a kurdských bojovníkov. 

    Mulcair si na mítingu v Toronte vzal na mušku liberálov. Vyhlásil, že sa môžu pokúsiť voličov oklamať tým, že “dajú starému autu čerstvý náter”. Varoval však, že Liberálna strana Kanady je rovnako “prehnitá”, ako keď ju voliči v minulosti vymenili pre korupčné aféry za konzervatívcov. Ostatný prieskum zverejnený v nedeľu predpovedal, že liberáli v dnešných voľbách skončia so sedempercentným náskokom pred konzervatívcami – získajú 37,3 percenta hlasov a konzervatívci 30,5 percenta. NDP skončí ako tretia so ziskom 22,1 percenta hlasov. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 15.-17. októbra.

    - Reklama -