Ako poraziť teroristov? Ignorovať dohovor o ľudských právach. To nie je hlas radikálov, ale britskej vlády

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)
    Britská vláda vážne uvažuje, že odstúpi od Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, aby sa vyhla žalobám na britských vojakov, ktorí bojovali alebo by sa v budúcnosti zapojili do bojov v zahraničných konfliktoch. Londýn totiž stoja náklady na vyplácanie odškodného vojnovým obetiam milióny libier a nie vždy sú žiadosti a obvinenia z vojnových zločinov pravdivé.
     
    Stopäťdesiat miliónov libier. To je suma, ktorú Veľká Británia vyplatila za právne služby pre vojakov, ktorých zažalovali nepriateľskí  bojovníci za porušovanie ich ľudských práv. Po konfliktoch v Afganistane a Iraku sa týchto žalôb proti členom britskej armády nazbieralo viac ako dvetisíc. Medzi ľuďmi, ktorí žalujú vojakov, je aj člen Talibanu podozrivý z výroby domácich výbušnín a stovky ľudí, ktorých armáda zadržala priamo na bojisku.
     
    Podľa odborníkov vyvolávajú pribúdajúce žaloby dojem, že vojakom stačí, aby vystrelili na nepriateľa a môže ich niekto žalovať za porušenie ľudských práv. Britská vláda chce preto skončiť tento trend a rozhodla sa zastaviť vyplácanie kompenzácií za porušovanie ľudských práv vojakmi, ktoré podľa ministrov kabinetu Davida Camerona znemožňujú armáde robiť ich prácu. „Sme absolútne odhodlaní skončiť tieto neslýchané právne výzvy. Začali sme pracovať na podrobnostiach. Bude to trvať, ale sme odhodlaní sa s tým vyrovnať,“ uviedol pre denník Telegraph nemenovaný zdroj blízky vláde premiéra Camerona. 
     
    Podľa Veľkej Británie je nutné začať hovoriť o téme porušovania ľudských práv vojakmi na bojiskách aj preto, že sa stále častejšie objavujú prípady, v ktorých ľudia zneužívajú situáciu a chcú sa obohatiť na nešťastí obyvateľov konfliktmi zmietaných oblastí. Poslednou kvapkou bol pre Londýn vlaňajší škandál, pri ktorom dnes už zdiskreditovaní právnici najímali Iračanov, aby  obvinili britských vojakov zo zneužívania alebo porušovania ľudských práv. Všetko sa dialo na základe dobrovoľnosti a Veľká Británia tak prišla o milióny. Len služby verejných advokátov stáli v odhalenej kauze 90 miliónov libier. 

    Čo s tým chce Londýn robiť?

    Vymáhanie odškodného od Veľkej Británie takzvanými obeťami vojnových zločinov musí podľa vlády prestať, aby bolo možné pomôcť skutočným obetiam ozbrojených konfliktov. Problém v tomto smere predstavujú už spomínané právnické firmy a právnici, ktorí vyslovene vyhľadávajú prípady proti britským ozbrojeným silám. Ďalšou pákou na tých, ktorí by chceli iba predstierať, že sa stali obeťami vojnových zločinov britskej armády, by mohlo byť podľa vlády Davida Camerona časové obmedzenie finančných kompenzácií. To len preto, aby sa nestávalo, že sa po rokoch z ničoho nič objavia nové obete vojnových zločinov, o ktorých počas konfliktov nikto nepočul.
     
    - Reklama -