Európania v službách Islamského štátu: Briti našli spôsob, ako im zabrániť v odchode za vraždením

    0
    Islamský štát (Autor: repro youtube, mg)

    Novú vládnu stratégiu boju proti extrémizmu predstaví britský premiér David Cameron. Týka sa to najmä odchodu miestnych mladých, ktorí neváhajú odísť na Blízky východ, aby mohli bojovať po boku islamských radikálov. Informácie priniesla spravodajská televízia TA3.

    Stovky mladých bojovníkov

    Riešením, s ktorým Briti prišli, je zablokovanie pasov tým, ktorí by sa chceli vybrať islamistom pomáhať. O odobratie pasov budú môcť požiadať rodičia, ak majú podozrenie, že ich deti by sa chceli k radikálom pridať. Okrem toho vládna stratégia ráta aj s tým, že ten, kto bol odsúdený za činy spojené s terorizmom alebo extrémizmom, nebude môcť pracovať s deťmi alebo zraniteľnými skupinami.

    Počty nielen Britov, ale aj Francúzov, ktorí odišli do Sýrie pomáhať zabijakom z Islamského štátu, sú zarážajúce a pohybujú sa v stovkách. Z Británie malo odísť 700 ľudí a z Francúzka do Sýrie a Iraku asi 600 občanov. Francúzsky prezident Francois Hollande si myslí, že v určitom momente sa budú chcieť vrátiť späť. Krajina ja na nich prichystaná – hrozia im tresty. „Našou úlohou bude neutralizovať ich, zatknúť a odsúdiť. Kde presne sa však nachádzajú, to nevieme,“ povedal.


     

    - Reklama -