Rusi majú v boji proti Islamskému štátu nového spojenca. A to poriadne silného. Pre USA je to mimoriadne nepríjemné

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Spolupráca medzi Ruskom a Izraelom začala byť intenzívnejšia po návšteve premiéra Benjamina Netanjahua v Moskve. Predsedu izraelskej vlády sprevádzali aj náčelník generálneho štábu izraelskej armády a veliteľ vojenskej rozviedky. Už vtedy sa Netanjahu a jeho delegácia dohodli spoločne s prezidentom Putinom, že budú v Sýrii spolupracovať. Teraz sa táto dohoda stáva realitou a z Izraela je zrazu prvý nearabský spojenec Kremľa na Blízkom východ.

    Zdieľanie informácií aj spoločné cvičenia 

    Len koncom minulého týždňa ruské ministerstvo obrany informovalo, že bude s izraelskou stranou zdieľať správy, ako postupuje v Sýrii pri leteckých operáciách. Na tento účel zriadila Moskva horúcu linku, ktorou velitelia ruských a izraelských jednotiek v oblasti môžu spolu komunikovať. Boje proti Islamskému štátu sa totiž presúvajú stále bližšie k hraniciam Izraela. Židovský štát preto stále úzkostlivejšie sleduje dianie v Sýrii.
     
    Plánované sú aj spoločné cvičenia izraelských a ruských pilotov, ktorí útočia na pozície radikálov z Islamského štátu v Sýrii. Izraelčania však nebudú trénovať len s Rusmi, ale aj s pilotmi z Iránu a Iraku. Obe krajiny susediace so Sýriou sa v boji proti militantom z IS pridali na stranu Moskvy. Ruský server Riafan.ru pripomína, že táto nevšedná spolupráca sa začala v čase, keď konflikt v Sýrii ešte väčšmi zhoršuje vzťahy Ruska a USA.
     
     
    Od návštevy premiéra Benjamina Netanjahua v Kremli neprešiel ani mesiac a udalosti nabrali rýchly spád. Izrael nečakal na reakciu USA a dohodol sa s Moskvou, že bude s ruskou vojenskou rozviedkou zdieľať informácie o dianí v Sýrii. Na tejto úrovni spolupracujú izraelské tajné služby aj s kolegami z USA. Biely dom sa však môže len mlčky prizerať na stále intenzívnejšiu spoluprácu Ruska s Izraelom, ktorá najnovšie postúpila na vojenskú úroveň. 

    Niečo za niečo 

    Spolupráca s Izraelom nie je pre Rusko tak celkom zadarmo. Na rokovaniach v Moskve Rusi prisľúbili, že nebudú vyzbrojovať jednotky hnutia Hizballáh, ktoré rovnako ako vojská Iránu či Iraku bojujú v Sýrii proti militantom z Islamského štátu. Židovský štát považuje Hizballáh za teroristickú organizáciu, ani v Izraeli však nevládne v tejto veci zhoda. Bývalá šéfka izraelskej diplomacie Tsipi Livniová nedávno vyzvala vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby začala priamo spolupracovať s Iránom aj s hnutím Hizballáh v záujme ochrany Izraela. „Netanjahu musí pochopiť, že svet sa díva na Irán a Hizballáh, ako na legitímnych partnerov v boji proti Islamskému štátu,“ uviedla exministerka Livniová pre denník Maariv, z ktorého cituje aj portál Middleeastmonitor.
     
    Izrael si chce byť istý, že aktivity Ruska na Blízkom východe neohrozia existenciu židovského štátu. To znamená, že spolupráca Ruska s Iránom a Irakom je pod drobnohľadom. Ani za cenu ukončenia bojov v Sýrii totiž Izrael nechce dovoliť, aby sa po porážke Islamského štátu na jeho hraniciach zrazu ocitli vojská Iránu alebo Iraku. Rusko tak balansuje na hrane medzi dobrými vzťahmi s Izraelom a podporou svojich dlhoročných spojencov v regióne, ktorými Irán, Sýria a Irak rozhodne sú. 

    Čo na to USA?

    Najnovšiu spoluprácu medzi Izraelom a Ruskom znepokojene sledujú Spojené štáty, ktoré v otázke riešenia sýrskeho konfliktu zostali pozadu, keď Moskva rozbehla svoju vlastnú kampaň proti Islamskému štátu v Sýrii. Spoločné tréningy pilotov, zdieľanie spravodajských informácií o dianí v regióne a ďalšie nové prepojenia Ruska s Izraelom môžu pre USA znamenať stratu pozície v boji proti terorizmu na Blízkom východe.
     
    - Reklama -