Zlé správy zo Sýrie: Američania chceli dať zbrane umiernenej opozícii, dostali ich však teroristi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Poukazuje na to, že koalícia západných štátov pod velením USA podporuje podľa svojich slov „umiernených rebelov“. Nikde však nie je jasne stanovené, kto to vlastne je.

    Koncom roka 2012 sa opoziční vodcovia spojili do Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl, ktorú Spojené štáty a stovky ďalších krajín vrátane Česka obratom uznali za legitímneho zástupcu Sýrčanov.

    Odporcovia Asada medzitým utvorili aj vojenské krídlo, takzvanú Slobodnú sýrsku armádu (FSA). Nejde však o úplne jednotnú vojenskú organizáciu. Podľa Národnej koalície riadi armádu Albay Ahmed Berri, ale najvyšší vojenský výbor považuje za veliteľa Abdula-Karima al-Ahmada.

    Celý text si môžete v češtine prečítať TU

    Pod hlavičkou Slobodnej sýrskej armády sa údajne skrýva zväzok desiatok či stoviek rebelských hnutí, ktoré sa ťažko koordinujú. Všetky však spája dvojica spoločných nepriateľov – Bašár Asad a Islamský štát, ku ktorým v posledných týždňoch pribudlo ešte Rusko. To je asi všetko, čo majú títo rebeli spoločné. Niektoré skupiny sú umiernení bojovníci za demokraciu, ale niektoré sú rovno islamskí fundamentalisti. Mnohí z nich nemajú problém spolupracovať s radikálnym frontom an-Nusra, ktorú Spojené štáty a OSN zaradili do zoznamu teroristických organizácií, pretože sa hlási k medzinárodnej sieti al-Káida.

    Okrem toho, všetky skupiny medzi sebou neustále uzavierajú rôzne dohody a obchody. „S al-Káidou už v určitej chvíli spolupracoval každý,“ podotkol pre LA Times Joshua Landis, riaditeľ Centra blízkovýchodných štúdií na univerzite v Oklahome.

    Pentagon tají, ako prebieha preverovanie rebelov

    Žiadny vonkajší pozorovateľ tak v skutočnosti nemôže vedieť, s kým bude ktorá skupina rebelov spolupracovať zajtra. Napriek tomu Spojené štáty stále opakujú, že ich zbrane dostávajú výhradne „preverené“ povstalecké milície.

    Pentagon však verejnosti tají, ako preverovacie mechanizmy fungujú a kto je za nich zodpovedný. Z mediálnych správ vyplýva, že nejde o príliš zdĺhavý proces. Napríklad rebeli, ktorí v pondelok oznámili vznik novej koalície s 3 200 bojovníkmi a ktorí sa podľa agentúry Reuters onedlho pokúsia dobyť baštu Islamského štátu v meste Rakka, dostali výzbroj okamžite.

    Stretli sme sa s Američanmi a zbrane sú už na ceste

    „Stretli sme sa s Američanmi, schválili to a povedali nám, že zbrane sú na ceste,“ opísal schôdzku s Pentagonom hovorca koalície Abu Muazz.

    Základ Demokratických síl Sýrie, ako sa nová koalícia nazýva, tvoria Západom podporované kurdské milície YPG a bojovníci zo sýrskej arabskej koalície, ktorú Pentagon podporil aj v minulosti.

    Dôkladné preverovanie pred odoslaním zásielky nemôže v sýrskom chaose zaručiť, že americká výzbroj neskončí v rukách islamských radikálov, prípadne al-Káidy, upozorňuje iDnes.cz s tým, že to platí zvlášť vo vojnovej zóne, kde vznikajú dohody o spojenectve zo dňa na deň podľa aktuálnej potreby.

    autor: vam

    - Reklama -