V sobotu ju chceli zabiť, dnes sa stala starostkou. Odporcovia migrantov tak dostali facku

    0
    Starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová (Autor: SITA)

    Rekerová, podporovaná kresťanskými demokratmi, liberálmi a zelenými, tak porazila už v prvom kole šesť ďalších kandidátov. Jej najvážnejším súperom bol sociálny demokrat Jochen Ott, ktorý získal 32 percent hlasov a Rekerovej zablahoželal k víťazstvu.

    Útok na političku sa odohral v sobotu dopoludnia na trhu v kolínskej štvrti Braunsfeld, kde sa Rekerová práve stretávala s občanmi pri stánku vládnucej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Útočníkom bol 44-ročný Frank S., na ktorého v nedeľu vydali zatykač za pokus o vraždu. Podľa prokuratúry je páchateľ za svoj čin plne trestne zodpovedný. Frank S. konal zo xenofóbnych pohnútok a Rekerovú mal obviniť zo zodpovednosti za údajné chyby v prisťahovaleckej politike. Rekerová bola predtým zodpovedná za ubytovanie utečencov v Kolíne nad Rýnom.

    Politička sa po útoku podrobila operácii v miestnej univerzitnej klinike. Podľa lekárov je mimo nebezpečenstva ohrozenia života, preventívne ju však uviedli do umelého spánku. Kedy sa bude môcť ujať funkcie starostky štvrtého najväčšieho mesta v Nemecku, zatiaľ nie je známe.
    Volieb v Kolíne nad Rýnom sa zúčastnilo 40,3 percenta z viac ako 800 000 oprávnených voličov. Rekerová je prvou ženou zvolenou za šéfku tamojšej radnice.

    - Reklama -