Pan Ki-mun riešil s Kiskom utečencov. Pôjde sa na nich dokonca osobne pozrieť do Gabčíkova. A to nie je zďaleka všetko

    0
    Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Ako uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, stretnutie generálneho tajomníka s prezidentom republiky je do istej miery najvyššia schôdzka počas návštevy generálneho tajomníka na Slovensku, pretože prichádza práve na pozvanie prezidenta. Témou diskusií so všetkými slovenskými partnermi bude podľa Stana vklad Slovenska a názor Slovenska na témy, v ktorých sa OSN angažuje, a ktoré považuje za dôležité. „Pôjde o otázku klimatických zmien, udržateľného rozvoja, boja proti terorizmu, migračnej krízy a samozrejme aj aktívnej účasti napríklad v mierových operáciách OSN alebo aktívnu úlohu Slovenska pri presadzovaní reformy bezpečnostného sektora, čo je tiež veľmi dôležitá agenda na pôde OSN,“ dodal hovorca ministerstva.

    Pan Ki-mun počas dnešného dňa stihol navštíviť Skalnaté pleso i Lomnický štít vo Vysokých Tatrách, kde si vypočul výklad vedcov z Astronomického ústavu o ich tamojšej práci. Zavítal tiež do historickej Levoče, kde sa stretol s jej primátorom Milanom Majerským a pozrel si tiež najvzácnejšie pamiatky v meste, a to Kostol sv. Jakuba s dielom Majstra Pavla, ako aj dom tohto najslávnejšie levočského rezbára. Ocenil snahu mesta zapísaného na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO o zachovanie historického bohatstva. Z Levoče smerovali kroky Pan Ki-muna na Spišský hrad.

    Generálny tajomník OSN pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska v sobotu. Na ceste po Slovensku ho sprevádza podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. „Destinácie, ktoré navštívi počas návštevy Slovenska, sme vyberali my. Dostali sme jeden a pol dňa víkendu, rozhodli sme sa, že ho zoberieme do Vysokých Tatier a okolia. Program sme vyberali tak, aby bol spojený s agendou generálneho tajomníka. Ráno sme teda hovorili o klimatických zmenách, počas obeda sa k nám pridal minister životného prostredia a hovorili sme o príprave nadchádzajúceho summitu o klimatických zmenách v Paríži a toto popoludnie je zase venované Svetovému kultúrnemu dedičstvo UNESCO,“ vysvetlil Lajčák. Pre Pan Ki-muna ide o tretiu návštevu Slovenska. Raz sem zavítal ako minister zahraničných vecí Kórejskej republiky, neskôr v roku 2008 už ako generálny tajomník OSN. Vtedy navštívil Piešťany, kde obedoval s vtedajším ministrom zahraničných vecí Jánom Kubišom. Večeral s prezidentom Ivanom Gašparovičom a jeho manželkou, hovoril aj s vtedajším predsedom parlamentu Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom.

    Ešte dnes sa Pan Ki-mun presunie do Bratislavy. V pondelok dopoludnia navštívi Univerzitu Komenského, kde sa stretne so študentmi a vedením školy a vystúpi s prednáškou o implementácii udržateľných rozvojových cieľov. Na Univerzite Komenského si preberie čestný doktorát a stane sa tak 118. držiteľom titulu Doctor honoris causa Univerzity Komenského. Medzi čestných doktorov UK patrí napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová (2014), vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan (1999) či 14. dalajlama a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso (2000). Pan Ki-mun navštívi aj Univerzitnú knižnicu v Bratislave a prezrie si unikátnu Bašagićovu zbierku islamských rukopisov, ktorá je na zozname Pamäť sveta UNESCO.

    V historickej budove Národnej rady SR s predsedom vlády Robertom Ficom a ministrom Lajčákom otvorí v pondelok poobede výstavu venovanú 70. výročiu založenia OSN a následne bude v rámci pracovného obeda na Úrade vlády SR rokovať s premiérom. Na Bratislavskom hrade sa stretne aj s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim. V pondelok podvečer navštívi utečenecké centrum v Gabčíkove, kde je momentálne ubytovaných 354 utečencov, ktorí sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku. Sprevádzať ho bude minister vnútra Robert Kaliňák a ministerka vnútra Rakúska Johanna Miklová-Leitnerová. Zo Slovenska generálny tajomník OSN odcestuje v utorok.

    - Reklama -