Netanjahu poslal do sveta jasný odkaz. V Izraeli budeme robiť poriadok iba my

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Netanjahu dnes na zasadnutí izraelskej vlády vyhlásil, že Izrael neakceptuje “internacionalizáciu Chrámovej hory”, kde sa nachádza mešita al-Aksá a Skalný dóm – jedno z najposvätnejších miest islamu, ale aj Múr nárekov – pozostatok dvoch židovských chrámov, ktoré židia podľa platných pravidiel majú právo v istých hodinách navštíviť, ale nesmú sa tam modliť.

    Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.
    Netanjahu dnes rozhodne vyhlásil, že integritu Chrámovej hory je schopný chrániť len Izrael, “a nikto iný”. “Vidíme to naprieč Blízkym východom, v Palmýre, v Iraku a všade, kde si militantní moslimovia navzájom ničia mešity. Videli sme to aj na židovskom posvätnom mieste,” upozornil, odkazujúc na podpálenie hrobky patriarchu Jozefa v Nábuluse. Netanjahu zdôraznil, že status quo na Chrámovej hore menia práve tí moslimskí veriaci, ktorí útočia na nemoslimských návštevníkov kameňmi a zápalnými fľašami.

    Podľa víkendového vydania francúzskeho denníka Le Figaro, ktoré sa odvolávalo na francúzskych diplomatov, sa Paríž snaží v Bezpečnostnej rade OSN presadiť prijatie vyhlásenia vyzývajúceho vyslať na Chrámovú horu medzinárodných pozorovateľov.
    Viac ako dva týždne trvajúca bezprecedentná vlna násilností si vyžiadala životy vyše 40 Palestínčanov a ôsmich Izraelčanov, ako aj vyše 1000 zranených.

    Od 3. októbra v regióne došlo k najmenej 28 útokom na Izraelčanov, ktoré nožom spáchali väčšinou mladí Palestínčania. Izraelské bezpečnostné zložky niekoľko z páchateľov týchto útokov na mieste zneškodnili.
    Ďalší Palestínčania prišli o život, keď izraelské bezpečnostné zložky potláčali ich násilné protesty, počas ktorých maskovaná arabská mládež do nich hádže kamene, či zápalné fľaše. Izraelskí ozbrojenci proti palestínskym demonštrantom používajú slzotvorný plyn, streľbu gumovými projektilmi a smrtiacou muníciou.

    Časť palestínskych politikov i zahraničných pozorovateľov pripúšťa, že súčasná situácia by mohla byť začiatkom tretej palestínskej intifády.
    Situáciu sa chce počas nadchádzajúceho týždňa pokúsiť upokojiť americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý sa v Nemecku stretne s izraelským premiérom Netanjahuom a na zatiaľ neurčenom mieste na Blízkom východe aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

    - Reklama -