Slovensko bude štyri dni bez prezidenta. Pozrite sa, kam Kiska vytiahol celú delegáciu

    0
    Prezident Andrej Kiska v Národnej rade SR (Autor: SITA)

    Jeho program v Estónsku aj Fínsku bude mať prevažne ekonomický charakter, venovať sa bude aj inovatívnym projektom, tzv. start-upom. Kisku bude na jeho zahraničnej návšteve Estónska a Fínska, podobne ako pri štvrtkovej návšteve Berlína, sprevádzať delegácia z podnikateľského, akademického a vládneho sektora. V oboch krajinách sa prezident stretne s najvyššími predstaviteľmi, s ktorými bude hovoriť o bilaterálnej spolupráci i aktuálnych európskych a zahranično-politických otázkach. Ďalší program prezidenta bude zameraný primárne na sféru podpory inovatívneho podnikateľského prostredia, digitálnej ekonomiky, moderných technológií a vedecko-výskumnej spolupráce. 

    Už zajtra hlava štátu odcestuje do estónskeho Tallinu, kde sa stretne s estónskym partnerom Toomasom Hendrikom Ilvesom. V Estónsku taktiež položí veniec k Pamätníku vojny za nezávislosť a navštívi e-Estonia Showroom. V utorok sa Kiska zúčastní na diskusii na seminári o spolupráci inovačných a start-upových ekosystémov a navštívi aj Koordinačné centrum pre kybernetickú bezpečnosť. 

    Vo Fínsku prezidenta v stredu čaká prijatie u najvyšších ústavných činiteľov, stretne sa aj s primátorom Helsiniek. Poobede navštívi Fínsku finančnú agentúru pre inovácie TEKES. Posledný deň návštevy, vo štvrtok 22. októbra, prezident otvorí Slovenský inovačný styčný úrad vo Fínsku (SILO) a otvorí aj Inovačný seminár vo Vertical Accelerator, kde sa zúčastní na diskusii o spolupráci start-upov. Ďalej ho čaká návšteva vedecko-technickej inštitúcie VTT Finland, návšteva Aalto univerzity a základnej školy v Taivallahti. Svoj program Kiska ukončí neformálnym stretnutím s krajanmi. 

    - Reklama -