Zmení sa niekedy napätá situácia v Jeruzaleme? Ľudia by neboli proti

    0
    Izraelská polícia dočasne zakázala Palestínčanom vstup do jeruzalemského Starého mesta (Autor: SITA)
    Najnovší izraelský prieskum ukázal, že až takmer dve tretiny Izraelčanov by súhlasilo s odsunom izraelských vojsk a osadníkov z východného Jeruzalema. Podľa prieskumu zverejneného v piatok v izraelskom denníku Maariv, na ktorý sa odvoláva portál Middleeastmonitor, je len 29 percent Izraelčanov proti stiahnutiu vojsk a osadníkov z východného Jeruzalema.
     
    Ten istý prieskum ukázal aj to, že až 67 percent obyvateľov Izraela nie je spokojných s politikou, ktorú presadzuje vláda pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua. Podľa viacerých odborníkov vyvolávajú násilné útoky a následné zásahy izraelskej polície ešte väčšie napätie a neprispievajú k upokojeniu vypätej situácie. Bezpečne sa v blízkosti židovských osád necíti podľa prieskumu 65 percent Palestínčanov. Strach je však vzájomný. Až 92 percent Izraelčanov v prieskume uviedlo, že sa boja pohybovať v izraelských mestách obývaných Palestínčanmi. Alarmujúce je, že až 80 percent ľudí sa necíti bezpečne ani v mestách, kde žijú Židia a Palestínčania spoločne.
     
    K upokojeniu situácie v Izraeli a na okupovaných územiach neprispievajú útoky Palestínčanov, ktorých bolo od začiatku mesiaca niekoľko desiatok. Izraelská polícia pri raziách zatkla vyše 500 Palestínčanov. Podľa palestínskeho poslanca Mustafu Barghoutiho sa už „dávno začala tretia intifáda“. S narastajúcimi nepokojmi, pribúdajúcimi útokmi a zásahmi izraelských bezpečnostných síl pohrozilo niekoľko ozbrojených palestínskych frakcií tým, že obnovia ozbrojené útoky proti izraelským cieľom. 
     
    - Reklama -