Turecko začalo dodávať pitnú vodu do Severocyperskej tureckej republiky

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (v strede), líder severocyperských Turkov Mustafa Akinci (druhý z ľava), Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vpravo), a vicepremér Tugrul Turkes (Autor: SITA)

    Erdogan a ďalší vládni predstavitelia najskôr otvorili veľký vodovodný ventil v tureckom meste Anamur na pobreží Stredozemného mora a potom sa zúčastnili na druhej slávnosti na Cypre.
    Turecko hovorí, že uvedený vodovod zabezpečí zavlažovanie a pitnú vodu pre severnú časť etnicky rozdeleného Cypru na najbližších 50 rokov a po zjednotení ostrova ho budú môcť využívať aj cyperskí Gréci. Tí však odsúdili projekt ako taktiku Ankary naďalej posilňovať svoju moc na severe Cypru, ktorý je rozdelený od tureckého obsadenia severu ostrova v roku 1974. Argumentujú, že Turecko stavbou vodovodu porušilo medzinárodné právo.
    Vodovod má ročne dodávať asi 75 miliónov kubických metrov pitnej vody.

    ,,Turecko a severný Cyprus sú spojení takým spôsobom, že nebudú nikdy rozdelení,” povedal dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu zhromaždenému davu v Anamure.
    Projekt sa zavŕšil v čase obnovených mierových rokovaní medzi prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadisom a vodcom cyperských Turkov Mustafom Akincim. Ten dnes povedal, že voda premení Cyprus na ,,zelený ostrov”. ,,Keď nadíde čas, zvýšením (dodávaného) objemu sa budeme môcť podeliť o túto vodu s juhom. Potom sa stane skutočnou ,vodou mieru',” povedal v narážke na názov projektu.
    Obe slávnosti mali nádych predvolebnej kampane, v Turecku totiž budú 1. novembra parlamentné voľby. Návštevníci slávnosti vo vodárenskom závode na severe Cypru skandovali heslá na podporu Erdogana, ktorý bol premiérom, keď  sa tento projekt presadil.

    - Reklama -