V panike počas púte do Mekky zahynulo najmenej 1 800 ľudí. To je dvojnásobok oproti údaju vlády

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Saudská Arábia uvádza 769 mŕtvych a 934 zranených. 
    Agentúra DPA zhrnula údaje z 28 krajín, ktorých občania v incidente zahynuli. Použila oficiálne údaje aj mediálne správy a dospela k počtu 1 807, čo je vôbec najväčšia tragédia počas púte do Mekky, akú kedy zaznamenali.  V roku 1990 zomrelo v tlačenici v tuneli 1426 pútnikov. Paniku vtedy vyvolalo zlyhanie ventilačného systému.

    Prevažne šiitsky Irán prišiel v septembrovej tragédii o najviac občanov – 465. Medzi ďalšie krajiny, ktoré zaznamenali výrazné straty, patrí Egypt (181 obetí), Mali (173), Nigéria (165), Indonézia (127), India (114), Pakistan (99) a Bangladéš (79).
    Tragédia počas púte vyvolala napätie medzi Iránom a jeho regionálnym súperom Saudskou Arábiou. Irán obvinil Saudskú Arábiu z nezvládnutia organizácie púte do Mekky, ktorá je jedným z piatich pilierov islamu.

    Saudská Arábia reagovala vyhlásením, že Iránci nedodržali bezpečnostné nariadenia a obvinila Teherán, že využíva incident na získanie politickej moci.
    Saudský kráľ nariadil vyšetrenie tragédie a sľúbil rýchle výsledky.
    K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte, ktorú by moslimovia mali absolvovať aspoň raz  za život, ak im to finančné podmienky a zdravotný stav umožňujú. Každoročne púť do Mekky prejde viac ako dva milióny moslimov.

    - Reklama -