Námestie ako v Sarajeve, ale základné potraviny, ktoré nám aj šejkovia môžu závidieť. A vládny Smer sa správa ako pri prerušovanej súloži. Pozrite sa, ako dopadol Hlina pri svojej ďalšej akcii

    0
    Poslanec Alojz Hlina na jednej zo svojich akcií (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Prezentáciu nič netušiacich rýb zo stupavského jazera zrealizoval poslanec po tom, čo vláda schválila ďalší bod slávneho Ficovho sociálneho balíčka – zníženie DPH na vybrané základné potraviny.

    Fico pobabre všetko, čo sa dá

    O základnosti toho, čo sa na nakoniec na zoznam dostalo, však možno skutočne polemizovať. Okrem mäsa od výmyslu sveta, sa naň dostali aj, podľa Hlinu, kontroverzné ryby, medzi nimi aj jesetery. Práve tie nechal zatvoriť do akvária, naložil do dodávky a priviezol na bratislavské Námestie SNP. Stalo sa tak pár dní po tom, čo ich išiel prezentovať, zámerne, do Ficovho rodiska, do Topoľčian. V malom meste sa vtedy na akciu prišlo pozrieť asi desať ľudí, v Bratislave si poslanec vybral frekventované miesto a neunikol pozornosti okoloidúcich či prekvapených japonských turistov, ktorí si okrem centra alebo sochy na námestí cvakli rovno aj Hlinu pri jeseteroch s megafónom v ruke.

    Nie jesetery, ale zemiaky. Tak sa volala akcia Alojza Hlina, kde chcel poukázať na to, že na zoznam sa nedostala oveľa základnejšia potravina – zemiaky, ale dostali sa tam jesetery, ktoré u nás nie sú práve vyhľadávanou potravinou, nehovoriac o cene. „Nie som proti zníženej DPH na základné potraviny, práve naopak. Bol som prvý, kto to navrhol pred rokom a pol, keď Smer ešte spal. Smer sa tváril, že to nevidí, pretože to potreboval urobiť pred voľbami. Smer však neurobil nič, za čo mu treba bozkávať ruky a nohy, ale urobil len to, že sa konečne priblížime k ostatným krajinám. Lenže nebol by to Smer, keby ani takú jednoduchú úlohu, ako je zoznam potravín so zníženou DPH, nepokazil,“ upozorňoval v jednom zo svojich prejavov  Hlina s tým, že ak by to vládny Smer zvládol  na jednotku, nemohlo by sa stať, aby sa na zoznam dostala aj taká ryba ako jeseter. Poukázal teda na to, že takúto exotickú rybu asi Slováci na tanieri často nevidia. Ale zemiaky, ktoré sú nielen podľa neho základnou potravinou, budú mať stále obyčajnú, 20-percentnú daň.

    O ryby sa nebál

    Piatkový prejav Alojza Hlinu, na ktorý sme sa prišli pozrieť, bol pomerne dlhý a prilákal viacero divákov. To mu len prilialo ďalšiu vodu na mlyn, keď ľuďom vysvetľoval nielen proces tvorby zoznamu potravín a absurdné vyhováranie sa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka na to, prečo nie sú na zozname napríklad spomínané zemiaky. Poukázal aj na to, že kým on na jednej strane námestia  prezentuje jesetery, sa o niečo ďalej  konala týždňová konferencia startupistov TechMatch, ktorá bola neuveriteľne predražená. Na ilustráciu radšej použil prepočty do starej meny. „Len si to predstavte – prejesť a prepiť 45 miliónov slovenských korún za štyri dni,“ apeloval na okoloidúcich Hlina, ktorý poukázal na škandalóznu konferenciu, ktorá vyvolala zhrozenie aj u odbornej verejnosti. „Máme drahú konferenciu a máme jesetery ako základnú potravinu. Veď to si nemôžu dovoliť ani v takom Kuvajte či Švajčiarsku,“ zabával sa Hlina na tom, že aj arabskí šejkovia sa musia čudovať, keď sa na nás pozerajú zvonku, aká sme podľa tohto bohatá krajina. „Hlavne, že námestie máme ako v Sarajeve,“ rozhorčil sa poslanec.

    „Mám pocit, že za tie tri dni tu prešlo dosť ľudí a verím, že si uvedomili tú absurditu, v ktorej žijeme,“ zhrnul pre PL.sk dojmy z trojdňovej prezentácie jeseterov Hlina. O ryby, ktoré strávili tento týždeň vystavené v akváriu v centre mesta, sa však nebál. „Bolo to strážené a dodržali sme všetky potrebné postupy,“ doplnil poslanec.

    Chladný, cynický smerácky kalkul

    Zoznam potravín je len jedným z bodov Ficovho sociálneho balíčka. „Vďaka“ tomu máme však napríklad aj bezplatnú vlakovú prepravu pre študentov a dôchodcov či prísľub vyššej minimálnej mzdy. Viacerí opoziční politici, ale aj verejnosť nevoliaca stranu Smer však Fica obviňujú z obyčajného populizmu a maškarádou pred voľbami. Hlina hovorí o prerušovanej súloži. Týka sa to aj zoznamu potravín, pri ktorom Fico nevylúčil, že sa možno neskôr rozšíri o ďalšie. „Smer hrá s ľudmi cynickú hru. Teraz ľudí navnadili tým, že tam dali mäso, chlieb či mlieko. Tí sa však logicky pýtajú, kde sú vajcia alebo zelenina. A  Smer odpovie:,,áno, ale až po voľbách,“ vysvetlil stratégiu vládnej strany pre PL.sk Hlina. „Veď to je ako prerušovaná súlož. Najprv ľudí navnadia, potom prestanú, a začnú až potom, keď ich budú voliť. Je to studený, cynický kalkul,“ rozhorčil sa poslanecký búrlivák.

    Smeru podľa neho nahrávajú do kariet aj utečenci. Fantastické čísla volebného prieskumu, keď minule podľa MVK, získala strana až 40 percent, sú podľa neho výsledkom toho, ako sa vláda správa pri utečeneckej kríze. „Smer si vymodlil utečencov. Fico sa síce vrátil na 40 percent, ale jeho konanie našej krajine veľmi poškodilo. Utečenci mú však pomáhajú, rovnako ako naša slabosť,“ myslí si Hlina.

    O sociálnych balíčkoch si tiež nemyslí nič dobré. „Sociálne balíčky sa dávajú niekde v utečeneckých táboroch. Keď je niekde vojnový stav, tak dostanete balíček prvej pomoci. Mne sa to asociuje s týmto. Radšej by sme mali pracovať koncepčne. Je dehonestujúce, ak majú byť ľudia odkázaní na nejaké sociálne balíčky,“ povedal pre PL.sk Hlina.

    Nedá sa kradnúť donekonečna

    Vzhľadom na to, že ani viaceré kauzy, najmä tie v zdravotníctve, výsledkami volebných prieskumov nepohli, opýtali sme sa poslanca, čo by mohlo ľuďom otvoriť oči. „Treba robiť, čo sa dá. Žasnem nad trpezlivosťou ľudí tejto krajiny. Ale nedá sa kradnúť donekonečna. Som jeden z posledných idealistov v našej krajine,“ povedal nám Hlina, ktorý minule ostro rečnil v parlamente proti košickej skupine, ktorú nazval „kravaťákmi v oblekoch za 1 500 eur“  a vyčítal im, že sa vôbec nehanbia predstúpiť pred zúbožené sestričky, ktoré by si zaslúžili vyšší plat.

    Poslanec, ktorý vždy rád upriamuje pozornosť na rôzne problémy interaktívne, nám ešte prezradil, že už na budúci týždeň plánuje ďalšiu akciu. Pred ministerstvom dopravy chystá takzvanú Googlu „žúrku“, aby upozornil na, podľa neho, ďalšiu absurditu. Tým je nápad rezortu dopravy zaviesť register, vďaka ktorému by už nebolo potrebné vyhľadávať veľa vecí, napríklad autoškoly, cez internetový vyhľadávač Google. Projektom ministerstva je jednotný informačný systém v cestnej doprave. Hlina vtedy tvrdil, že Počiatek vyhlásil vojnu Googlu a svojím protestom mu teraz dá najavo, čo si o celom nápade naozaj myslí.


     

    - Reklama -