Paškovi chlapci a brigádnici Smeru. Najprv peniažky z eurofondov, potom založenie strany. Len výsledky mizivé

    0
    Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

    Keď prišiel Beblavý zo zistením, že milióny z eurofondov mali skončiť v rukách „paškovcov“ blízkych Smeru, pozabudol na jednu vec. Peniaze určené na rozvoj zdravotníctva mohli slúžiť aj na iné ciele. Podľa Daniša je za tým aj politika a vytvorenie ministrany TIP. Píše o tom vo svojom komentári na portáli aktuality.sk.

    Vedia sa obracať

    Paškovci zo Smeru nemajú prepojenie len na vládnu stranu  z okolia Pašku. A na milióny z eurofondov. Mladí paškovci – nazvime ich pomocníci alebo brigádnici Smeru – stáli aj za založením malej, akože pravicovej strany TIP,“ vysvetľuje Daniš. Strana pritom investuje nemalé peniaze do kampane. Má vlastné noviny či kaviareň a množstvo bilbordov. Podľa Daniša možno predpokladať, že úlohou tipkárov je seba viazať pár percent pravicových voličov a oslabovať najväčších kritikov Smeru – NOVU  a sulíkovcov. V skutočnosti sú však stále na chvoste vo výsledkoch predvolebných prieskumov.

    Ako ďalej upozorňuje Daniš, samozrejme, peniaze z eurofondov sa nepoužili na založenie malej strany. Bolo to trochu inak. „Brigádnici Smeru použili milióny z eurofondov na vlastný biznis v zdravotníctve. A na vlastné zabezpečenie. Aj vďaka tomu mohli neskôr založiť a financovať nový politický projekt – stranu TIP, prezývanú Paškovi chlapci,“ vysvetľuje komentátor.

    Typicky paškovské schopnosti

    Veď samotní vedúci predstavitelia strany majú v zdravotníctve isté životné skúsenosti. Podpredsedníčka Jana Vološinová spoluzaložila firmu Edelma. Na túto spoločnosť upozorňoval aj Beblavý. Bola totiž medzi štyrmi úspešnými uchádzačmi, ktorí za ministrovania Richarda Rašiho získali eurofondy, a to až vo výške vyše dvoch miliónov. Išlo pritom o firmu, ktorá nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, len prenajíma priestory iným firmám a individuálnym lekárom, ktorí poskytovateľmi sú. Ďalšou osobou spojenou s firmou je Anna Jurčišinová, ktorá v komunálnych voľbách kandidovala za Smer. A dnes je členkou správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako dodáva Daniš, firma za bruselské peniaze kúpila drahé prístroje a budovu polikliniky v Banskej Bystrici.

    Zahanbiť sa však nenechal v tomto smere ani samotný predseda Tomáš Hudec. Ten tiež podnikal s paškovcami, a navyše bol prepojený s vyššie spomínanou  firmou. Hudecova firma Sanitstom získala výnosnú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Limit 33-tisíc eur mesačne. Jeho firma je zároveň servisným pracoviskom na vyhodnocovanie testov Helicobactera. Pracuje v priestoroch firmy Edelma,“ odhaľuje súvislosti Daniš.

    Čo z toho vyplýva? Lídri strany TIP  zarobili na eurofondoch slušné peniažky. Ako dopĺňa komentátor, vďaka paškovcom zo Smeru. Svojím politickým „projektom“ chcú oslabovať pravicu. To sa im však nedarí. „Dnes je Edelma v strate a politický výtlak TIP-u je sotva jedno percento. Pretože ich schopnosti sú typicky paškovské,“ zhrnul Daniš.

    Celý komentár Daga Daniša si môžete prečítať TU

    - Reklama -