Náš premiér Fico, to je ale dobrý človiečik. Škoda, že zvýšenie minimálnej mzdy má dva problémy, zamýšľa sa europoslanec

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Podľa europoslanca a lídra strany SaS sú tie problémy rovno dva. Viac o tom píše vo svojom komentári na portáli Aktuality.sk.

    Hnusný kapitalista s Mercedesom

    Prvým je fakt, že náklady na vyššiu minimálnu mzdu podľa neho nepôjdu zo štátneho rozpočtu. Hradiť ich budú musieť súkromníci. „Tak im treba, predtým, ako si ten hnusný kapitalista, ktorý zdiera ľudí, kúpi nový Mercedes, nech to dá radšej ľuďom. To znie rozhodne pekne, milo, solidárne… Ten Fico je fakt dobrý človek,“ vysvetľuje ironicky liberál. Zároveň však dodáva, že „ten hnusný kapitalista“, teda súkromník, si Merecedes aj tak kúpi, bude musieť však viac porozmýšľať, ako na to. A výsledkom môže byť prepustenie zopár zamestnancov. A tí, ktorí takto prídu pre fantastický bod sociálneho balíčka o prácu, podľa Sulíka z neho veru nadšení nebudú.

    Druhý problém číha z druhej strany brehu. Tým je obrovské množstvo nezamestnaných. Človek, ktorý je dlhodobo bez roboty, stráca pracovné návyky a pravdepodobne nemá ani potrebnú kvalifikáciu. Za tisíce manažéra iste robiť nepôjde, ale… „Ak vôbec, nastúpi za minimálnu mzdu robiť tie najjednoduchšie práce, bude dúfať, že jeho pridaná hodnota pre zamestnávateľa bude aspoň jeho minimálna mzda plus odvody. Nuž, tak týmto ľuďom zvýšenie minimálnej mzdy zrovna nepomôže, lebo im  to zníži šancu si nájsť prácu,“ vysvetľuje europoslanec.

    Premiér škodí nezamestnaným

    No a nakoniec tí, ktorí pracujú za viac ako minimálnu mzdu, tiež nepocítia výhody tohto bodu sociálneho balíčka, pretože pre nich sa podľa Sulíka takisto nič nezmení. „Hlavne, že Robert Fico je sociálny premiér, ktorý rozdáva na účet zamestnávateľov a poškodzuje dlhodobo nezamestnaných,“ odkazuje mu liberál.

    Riešením je podľa neho práca ako taká i zlepšenie podnikateľského prostredia. Tak budú zamestnávatelia potrebovať viac zamestnancov, čím sa logicky zvýši dopyt po pracovnej sile. „Inými slovami, treba dostať čím viac ľudí do pracovných pomerov (áno, aj za minimálnu mzdu, dokonca aj za menej), lebo len to vytvorí tlak na rast miezd a zvýši životnú úroveň. To je najlepšia sociálna ochrana pre zamestnancov,“ myslí si Sulík.  
     

    Celý komentár Richarda Sulíka si môžete prečítať TU.

    - Reklama -