Rusi našli ďalšie miesto, odkiaľ udrú na Islamský štát. Teroristi sa môžu “tešiť”

    0
    Ruská vojnová loď v Kaspickom mori (Autor: SITA)

    V rozhovore pre ruský denník Komsomolská pravda to uviedol náčelník hlavného operatívneho štábu generál Andrej Kartapolov.
    Rusko predtým v rámci náletov na pozície IS v Sýrii vypálilo okrídlené rakety zo svojich vojnových lodí v Kaspickom mori. V tejto súvislosti sa objavili špekulácie, že niekoľko rakiet spadlo na území Iránu, čo Rusko i Irán popreli. Na otázku, či by na podobné útoky mohli byť použité aj ruské lode v Stredomorí, Kartapolov odpovedal: “Bezpochyby.”

    Kartapolov spresnil, že pokiaľ ide o predpokladanú silu IS, ruský generálny štáb pracuje s odhadom, že v radoch IS bojuje od 40.000 do 50.000 ozbrojencov. Vysvetlil, že zvyčajne sa hovorí o 30.000 až 80.000 mužoch. “Pravda býva zvyčajne niekde uprostred, takže aj my budeme hovoriť o 40-50.000,” uviedol Kartapolov pre denník.

    V rozhovore nevylúčil, že Rusko by mohlo v Sýrii vybudovať vojenskú základňu pre tri typy vojsk: námorníctvo, letectvo a pozemné sily. Reagoval tak na otázku novinára, či v Sýrii možno hovoriť o dvoch plnohodnotných ruských vojenských základniach: jednej pre pozemné vojská v Lázikíji a druhej, leteckej v Tartuse.
    Operácia ruského letectva v Sýrii sa začala 30. septembra na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko do nej nasadilo viac ako 50 bojových lietadiel typov Su-25, Su-24M a Su-34, ktorým krytie poskytujú stíhačky Su-30SM.

    - Reklama -