Maďarskí radikáli predtým pomáhali HZDS a SNS, teraz Smeru. Kto to tvrdí?

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    Podľa neho je provokácia maďarských revizionistov a šovinistov po utečeneckej kríze ďalším darom z nebies vládnucej strane Smer-SD, ktorá môže staviť na osvedčenú maďarskú kartu a zdupľovať vo svojich voličoch pocit ohrozenia. ,,Už v minulosti sme boli svedkami aktivít maďarských radikálov, ktoré v konečnom dôsledku pomáhali slovenským nacionalistom v HZDS a SNS udržať sa pri moci a rozkrádať verejný majetok,” vyjadril sa Klus.

    Vládna strana Smer-SD dôrazne žiada zrušenie kancelárie, aktivizuje sa slovenská diplomacia a predseda parlamentu Peter Pellegrini avizuje prijatie zákona, ktorým sa politikom z cudzích štátov zakáže na území Slovenska otváranie kancelárií. Klus vo svojom stanovisku predpokladá aj riešenie situácie. “Ak sa po prijatí zákona v skrátenom legislatívnom konaní jobbikár Szávay zo svojej kancelárie nevyprace, zruší mu ju okázalo pred televíznymi kamerami polícia,“ hovorí Klus. „Apelujeme na občanov, aby nepodľahli hystérii a aby sa nenechali oklamať lacnými politickými trikmi. Extrémisti na oboch stranách Dunaja vsádzajú práve na strach,” uvádza Klus a dodáva, že Slovensko nie je protektorát Maďarska, ale hrdá, suverénna krajina. 

    V Dunajskej Strede otvoril svoju kanceláriu poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay. Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické. Podpredseda Jobbiku zdôraznil, že kanceláriu v Dunajskej Strede otvoril s dobrými úmyslami, a nie ako zdroj konfliktov. „Nie sme tu proti niekomu, sme tu pre riešenie problémov,“ konštatoval Szávay s tým, že im ide o podporu práv menšín. 

    - Reklama -