Pôjdu si vodohospodári posedieť? NAKA zverejnila prvé výsledky veľkej razie

    0
    (Autor: )

    Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá už našla vinníkov, ich mená ešte tají. Podľa denníka Nový Čas je však pravdepodobné, že sa medzi nimi nachádza aj Ladislav Gáll, bývalý štátny manažér. Ten dohodol, kto bude vlastniť a prevádzkovať vodnú elektráreň Gabčíkovo v roku 2006.

    Aj pätnásť rokov

    Práve Gáll, ktorý v roku 2013 kandidoval za poslanca Nitrianskeho samosprávneho kraja vo voľbách do VÚC za Most-Híd, mal stáť za podpisom zmlúv. Tie sa týkali prevodu energetickej časti Gabčíkova zo Slovenských elektrární na Vodohospodársku výstavbu. Vodohospodári sľúbili, že popri podiele na výnosoch budú platiť zhruba päť miliónov eur na údržbu vodného diela. Celkovo išlo o 146 miliónov eur v päťmiliónových splátkach, čiže rovnakú sumu, ktorú mali platiť za údržbu vodného diela.

    Vyšetrovanie sa ešte neskončilo, a preto mená obvinených nateraz nie sú oficiálne známe. Ako uviedla policajná hovorkyňa, „ide o zástupcov štatutárnych orgánov Vodohospodárskej výstavby z obdobia pred privatizáciou Slovenských elektrární“. Obvinení sú zo zločinu  porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom. Podľa Trestného zákona sa výška trestu môže pohybovať od jedného do pätnásť rokov.

    Ako pripomenul denník, NAKA sa zaoberá ešte skresľovaním údajov obchodnej a hospodárskej evidencie, kde obvinenie voči konkrétnej osobe ešte nevzniesli.

    - Reklama -