Prekvapenie pre utečencov. Tak takéto ubytovanie by rozhodne nečakali

    0
    Švédske lyžiarske stredisko Riksgränsen (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Kopec snehu a lyžovačka sú obľúbenou kratochvíľou mnohých Európanov. Určite sa to však netýka utečencov prichádzajúcich z Blízkeho východu a Afriky. Švédsko, krajina, kam sa často uchyľujú, totiž vymyslela, že ich môžu ubytovať v lyžiarskom stredisku Riksgränsen. Informácie priniesol server Thelocal.se, ktorý sa odvoláva na denník Norrbottenskuriren.

    Sever ako základ

    Okrem tej chybičky krásy, že klimatické podmienky by utečencom príliš nevyhovovali, je tu ešte jedna vec. Stredisko sa totiž nachádza za polárnym kruhom. A to je už zima ako vyšitá. V stredisku sú však optimisti. Ako uviedol Sven Kuldkepp z rezortu, sú potešení, že môžu pomôcť v súčasnej utečeneckej kríze. Utečenci by v stredisku mohli ostať do februára budúceho roku, a to kým sa nezačne hlavná lyžiarska sezóna. Kuldkepp ďalej uviedol, že tento plán neovplyvní ich bežné aktivity, ale dodal, že v rezorte by sa mohla nájsť pre zopár azylantov aj nejaká práca.

    Severné Švédsko však nie je všetkých pre utečencov príliš lákavé. Najčastejšie totiž chodia napríklad do Štokholmu. Ale napriek tomu sa sever krajiny stáva základom pre žiadateľov o azyl. Ako ďalej informuje portál, minule sa skupina Eritrejčanov po pristátí v meste Luleå presunula do Östersundu v rámci prvej fázy programu na premiestnenie desaťisícov utečencov v rámci EÚ.

    Iba sneh a vietor

    Aktivisti však vyslovujú obavy, ako utečenci zvládnu mrazivé počasie a tmu. Príkladom je aj udalosť z januára tohto roka. Migranti mali ísť práve do spomínaného  Östersundu, čo sa im však nepozdávalo. Pôvodne mali byť totiž presunutí do okolia Štokholmu, nakoniec cestovali autobusom 15 hodín. „Prišli sme na miesto  uprostred  lesa, všade bol samý sneh, vietor a nič iné,“ povedal serveru Sýrčan Esam Taha. „Bolo to strašné. A keď sme vystúpili z autobusu, popadali sme na zem,“ doplnil. Žiadateľ o azyl s odstupom času sa teraz domnieva, že sa na tomto mieste usadí a ani pre ostatných utečencov by podľa neho nemuselo byť príliš zložité zvyknúť si na mrazivé severné počasie. Ako Sýrčan doplnil , ak si v meste nájde apartmán, čo je veľký problém, tak tam mieni aj ostať, pretože má svojich švédskych priateľov a mesto mu vyhovuje.

    Krajina tento rok rieši rekordné množstvo migrantov. Takmer 90-tisíc žiadateľov o azyl prekonalo rekord z roku 1992, keď do Švédska prúdili utečenci z Balkánu. Tých bolo 84-tisíc. Krajina teraz plánuje postaviť niekoľko nových táborov.

    Celý článok v angličtine si môžete prečítať TU

    - Reklama -