Niekto by homosexuálov topil ako mačence, niekto by vypracoval pre nich akčný plán. Dospievame?

    0
    Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

    Akčný plán považuje liberál za istý pokrok. Na prvý pohľad sa podľa neho môže zdať, že vláda Smeru nielen akceptuje rôzne sexuálne odlišnosti ľudí, ale má pre nich dokonca aj plán. Druhý pohľad však hovorí už niečo iné. Vo výslednej podobe však ide o pomalý proces dospievania našej spoločnosti, myslí si poslanec, ktorý o tom bloguje na portáli sme.sk.

    Nespadol z oblakov

    „Niektorí spoluobčania by príslušníkov LGBTI komunity najradšej topili ako mačence, ale táto vláda dospela k tomu, že  všetky ľudské práva sú univerzálne, vzájomne previazané, nedeliteľné a navzájom súvisia,“ poukazuje na slovenské paradoxy Droba. Treba si však uvedomiť, čo za tým skutočne môže byť. Liberál sa totiž obáva toho, či nápad venovať úsilie tomu, aby mala spoločnosť viac empatie voči inak orientovaným, nevznikol len kvôli tlaku zo strany Európskej únie.

    „Keby som spadol z oblakov, bol by som na túto vládu dokonca hrdý. No nespadol som, a preto som v pochvalách opatrný. Ale bojím sa, že to nevychádza z vnútornej potreby členov tejto vlády, a vlastne žiadnej doterajšej vlády,“ vyslovil obavy poslanec. Tolerancia k LGBTI sa totiž podľa neho nedá vnútiť. Možno k nej jedine dospieť. Verejnosti treba trpezlivo ukazovať, že viac práv pre LGBTI ľudí neznamená obmedzenie v s štýle života a, naopak, upieranie práv nevedie k väčšej stabilite spoločnosti.

    Vždy lepšie, ako nič

    Tímlíder strany SaS pre osobné slobody volá po registrovaných partnerstvách. To by sa vďaka akčnému plánu mohlo stať realitou. Akčný plán, ktorý dalo ministerstvo spravodlivosti do pripomienkového konania, má totiž vypracovať analýzu právneho postavenia nezosobášených párov a v prípade potreby aj navrhnúť príslušné legislatívne opatrenia. „Opäť sa to síce presúva na potom, na plecia novej vlády. Ale vždy lepšie ako nič. Dospievame. A určite by tomuto pohybu prospelo, keby sa za práva LGBTI ľudí zasadil aj Robert Fico,“ vyzýva premiéra Droba.

    Celý blog Juraja Drobu si môžete prečítať TU

    Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 – 2019 sa dostal do pripomienkového konania. Plánom by sa malo docieliť zlepšenie podpory a ochrany práv LGBTI, ako aj znižovanie predsudkov. Akčným plánom by sa malo dospieť aj k aktivitám, ktoré zvýšia povedomie a podporu LGBTI ľudí. Proti nemu sa však postavili viacerí politici. Kritizuje ho trio Škripek-Jurinová-Vašečka, kádeháci aj Aliancia za rodinu.

    - Reklama -