Všetci ľudia nemajú rovnaké práva. Nebudem kvákať podľa prieskumov. Sulík to opäť riadne roztočil

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Sulík na svojej facebookovej stránke zdieľa článok o konfliktoch medzi utečencami a odpovedá na otázku obhajcov migrantov, ktorí sa pýtajú, prečo sú Slováci proti, keď na Slovensku ešte žiadni migranti nie sú. „Odpoveď je jednoduchá. Preto, lebo nemusia zažiť, čo zažívajú občania iných krajín, napríklad Nemecka. Žiaden súdny človek nemusí zažiť všetko najprv na vlastnej koži, aby vedel, čomu sa treba vyhnúť. V tomto majú bežní ľudia oveľa viac rozumu a oveľa silnejší pud sebazáchovy ako takzvaní európski politici, ktorí zrejme zabudli, kto ich volil a koho záujmy majú v prvom rade obhajovať,“ tvrdí Sulík.

    Najväčšie kontroverzie však spôsobilo nasledovné Sulíkovo vyjadrenie: „Vôbec si nemyslím, že na Slovensku majú mať všetci ľudia na svete rovnaké práva.“ 

    Politológ Ján Baránek so Sulíkom súhlasí. „Určite nie všetci ľudia, ktorí sa nachádzajú na území Slovenska, majú alebo by mali mať na Slovensku rovnaké práva ako slovenskí občania. Cudzinci neplatia sociálku, nemajú občianstvo a nemajú volebné právo. S touto rovinou, ktorá vyplýva aj z legislatívy, musím súhlasiť.”

    Za zmienku však stojí, že pôvodný príspevok Richarda Sulíka znel inak. „Vôbec si nemyslím, že z pohľadu nás majú mať všetci ľudia na svete rovnaké práva,” napísal Sulík. Po kritických reakciách svojich facebookových fanúšikov však upresnil, že myslí „všetkých ľudí zo sveta na Slovensku“.

    Konfliktní utečenci

    Sulík vo svojom článku konštatuje, že dôvody sporov medzi utečencami v Nemecku sú rôzne. „Medzi opakované zdroje konfliktov možno zaradiť odlišný pôvod, náboženstvo či predbiehanie sa v radoch pri vydávaní potravín. Často však príčiny rozbrojov nie sú známe a polícia má čo robiť, aby rozhorčené davy utečencov upokojila. Niektorí utečenci dokonca podstupujú hladovku, aby si tak rýchlejšie vyjednali trvalý pobyt v Nemecku, prípadne registráciu či lekárske vyšetrenie,“ začína svoj článok Sulík. 

    Príliš silná káva?

    Nejeden volič SaS po Sulíkových vyjadreniach nadobudol dojem, že postoj predsedu saskárov k utečencom sa od postojov jeho spolustranníkov odlišuje. “SaS sa tvári ako liberálna strana. Má liberálnych členov, ale pán Sulík má konzervatívne vyjadrenia,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Ján Baránek.

    Tento názor je aj v diskusii pod Sulíkovým komentárom. “Mám pocit, že Martin Poliačik má na problematiku utečencov, kvót a podobne trošku iný pohľad ako reprezentujete vy. Považujete tento rozdiel pohľadov a hodnotového nastavenia v tejto dôležitej veci za prirodzený? Kto vlastne reprezentuje postoj SaS?” napísal jeden zo Sulíkových fanúšikov. Podľa Richarda Sulíka však medzi jeho a Poliačikovymi názormi neprekonateľná bariéra nie je. „Martin má veľké srdce a SaS je strana mimoriadne tolerantná voči názorom členov. Martin skôr vidí utrpenie mnohých ľudí, ku ktorému bezpochyby dochádza, a ktoré treba riešiť. Ale v každom prípade platí pozícia SaS, s ktorou súhlasí Martin, ja a všetci, ktorí v mene SaS hovoria,” konštatuje Sulík.

    Oficiálna pozícia, o ktorej Sulík hovorí, zahrňuje okrem iného odmietanie kvót, požiadavku na dôslednú ochranu vonkajších hraníc EÚ a dokonca aj návrh na zriadenie dvoch centrálnych utečeneckých táborov, z ktorých by mal jeden byť na Balkáne a druhý v severnej Afrike. 

    Martin Poliačik sa k poslednému článku svojho predsedu nevyjadril, napriek tomu však sulíkovské kontroverzie na jeho facebookovom profile rezonovali. „Dnešný post Richarda Sulíka zaklincoval to, čomu som sa dlho bránil. SaS stratila môj hlas a to som SaS volil od začiatku, vždy, keď sa dalo. Je mi ľúto, že ti nebudem môcť dať preferenčný hlas. Ak by si založil politický side project, daj vedieť, rád ho podporím,“ napísal na stenu Poliačikovho profilu teraz už bývalý sympatizant SaS. Pod komentárom sa rozprúdila búrlivá diskusia, do ktorej sa však poslanec nezapojil. Nespokojné konštatovanie bývalého voliča SaS lajkol aj Martin Chren, odídenec z SaS a súčasný člen konkurenčnej liberálnej strany SKOK. 

    Nebudem kvákať, ako chcú prieskumy

    Na otázku ParlamentnýchListov.sk, či sa pre svoje názory neobáva odlivu liberálnych voličov, Sulík odpovedal, že nerobí politiku podľa prieskumov. „To, čo ja píšem a hovorím, je moje hlboké presvedčenie, nikdy som nezisťoval v prieskume, že čo by som mal kvákať,“ konštatuje Sulík. 

    Jeho názory mu však vôbec nemusia byť príťažou. „Ľudia si vyberajú podľa osobnosti. Určite na Slovensku existujú konzervatívni voliči, ktorým nevyhovuje Figeľ a Matovič… On veľmi dobre vie, že takýmito vyjadreniami nestratí. Stratí časť liberálnych voličov. Ale komunikuje to tak, že mu to neuškodí,” povedal pre ParlamentnéListy.sk politológ Ján Baránek. 

    - Reklama -