Nové pravidlá v civilnom letectve? Po tragédii letu MH17 sa svet mení

    0
    Trosky zostreleného malajzijského lietadla letu MH17 na Ukrajine (Autor: SITA)

    Dnes sa bojuje v desiatich krajinách sveta a svoj vzdušný priestor zatiaľ uzavrela len Líbya. Boeing malajzijských aerolínií bol zostrelený raketou vlani 17. júla nad územím vojnou zmietaného Donbasu. V troskách zahynulo takmer 300 ľudí.

    Lietadlo použité pre let MH17 bolo nad bojovou zónou oprávnene, no predsa tam vôbec nemalo byť. Podľa vyšetrovacej správy mala Ukrajina prejaviť dostatok súdnosti a vzdušný priestor uzavrieť. Vyšetrovatelia kritizujú v tomto prípade ľahkovážny prístup Ukrajiny, keďže niekoľko týždňov pred katastrofou bolo nad daným územím zostrelených najmenej 16 vojenských lietadiel a vrtuľníkov. Nezasiahol ani Eurocontrol, organizácia, ktorá má právomoc vydávať nariadenia.

    „Žiadne rozumné aerolínie do Sýrie nelietajú, to je, myslím, samovražedný nápad,“ povedal pre ČT24 letecký publicista Martin Velek. Pokračuje, že profesionáli v odbore jednoznačne tvrdia, že Eurocontrol zlyhal. „Mal v podstate vyhlásiť bezletovú zónu nad oblasťou a nepúšťať tam civilné lietadlá,“ dodal.

    Vyšetrovacia komisia považuje súčasný systém za nedostatočný. Doporučuje zlepšiť výmenu informácií medzi aerolíniami, príslušnými medzinárodnými organizáciami a jednotlivými štátmi. Operátori by tiež mali niesť zodpovednosť za to, na aké trasy lietadlá plné cestujúcich pošlú.

    - Reklama -