Hrozivá bilancia uplynulých týždňov v Jeruzaleme: 25 mŕtvych Palestínčanov, päť dobodaných Izraelčanov. Riešením je zákaz vychádzania, či armáda v uliciach? Tipnite si

    0
    Izraelskí vojaci zasahujú proti demonštrantom (Autor: SITA)

    S návrhom prišiel minister dopravy Jisrael Kac, informoval dnes na svojej webovej stránke denník Haarec. Spresnil, že sa tak stalo na mimoriadnom zasadnutí vlády, ktoré zvolal premiér Benjamin Netanjahu na utorok podvečer po teroristických útokoch z utorkového rána.

    Podľa spravodajského webu Ynet budú vojaci posilou policajných jednotiek dovtedy, kým neprejde výcvikom dostatočný počet bezpečnostných agentov. Ako posila budú slúžiť príslušníci nebojových jednotiek, akými sú oddiely vojenskej polície.

    Ďalším opatrením zameraným na posilnenie bezpečnosti v krajine je aj vytvorenie staníc vojenského velenia v mestách. Zvažovalo sa aj vyhlásenie zákazu vychádzania vo východnom Jeruzaleme; zatiaľ však budú okolo tejto prevažne izraelskými Arabmi obývanej časti mesta vytvorené dočasné kontrolné stanovištia.
    Situácia v Izraeli, najmä východnom Jeruzaleme a na okupovaných územiach, je už niekoľko týždňov veľmi napätá. Prakticky denne tam dochádza k útokom na izraelských civilistov a odvete izraelských bezpečnostných zložiek voči Palestínčanom.

    V uplynulých týždňoch zabili izraelské sily najmenej 25 Palestínčanov. V zdanlivo náhodných útokoch, veľmi často bodných, prišlo o život päť Izraelčanov. Páchateľmi útokov sú zvyčajne mladí Palestínčania, ktorí nepatria k žiadnej militantnej skupine.


     

    - Reklama -