Chcú pomáhať utečencom, ale bránia im v tom demokratické inštitúcie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Údajne stovky významných britských právnikov odsúdili rozhodnutie Davida Camerona prijať len 20-tisíc utečencov počas ďalších piatich rokov. Je to vraj príliš málo v situácii, ktorá má tendenciu zhoršovať sa. Podľa šéfa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov sa totiž počet ľudí, ktorí utekajú zo Sýrie, veľmi pravdepodobne v nadchádzajúcich mesiacoch podstatne zvýši.

    Celý text si môžete v češtine prečítať TU

    Server okrem toho prináša reportáž z britského mesta Malvern, o ktorom reportér sprvu vyhlási, že miestni obyvatelia sa dožadujú prijímania utečencov do svojich domovov. Neskôr však prizná, že podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnili tamojšie noviny, je mesto v tejto otázke nejednotné. 48 percent obyvateľov je za utečencov, 50 sa vyslovilo proti nim a 2 percentá nevedia, ako sa majú rozhodnúť.

    Reportáž tiež informuje, že v tomto kúpeľnom meste vedú aktivisti už osem mesiacov trvajúcu kampaň s cieľom priviesť do tohto mesta sýrskych utečencov. Aktivisti bojujú proti odporu miestneho mestského úradu, ktorý ovládajú konzervatívci. Úrad až donedávna ich snahy ignoroval.

    Morálnu povinnosť máme nielen voči utečencom, ale aj voči miestnym občanom

    Miestny mestský úrad totiž požaduje, aby vláda financovala utečencov počas celých piatich rokov. „Chceli by sme im pomôcť. Ale musíme sa uistiť, že na to dostaneme peniaze,“ hovorí v reportáži Melanie Baker z radnice v Malverne s tým, že aj keď má voči utečencom morálnu povinnosť, rovnakú morálnu povinnosť majú radní aj voči tunajším občanom.

    V závere reportáže redaktor Simon Israel uvádza, že miestni aktivisti chcú utečencom poskytnúť pomoc. Lenže: „Jedinou prekážkou sú demokratické inštitúcie,“ povzdychol si reportér na záver.

    autor: vam

    - Reklama -