Talianska vláda navrhuje sprísniť opatrenia proti fajčiarom

    0
    Ľudia si väčšinou dávajú za predsavzatia povrchné a viditeľné veci, akými sú napríklad prestať fajčiť. (Autor: SITA)

    Podľa nových pravidiel by malo byť zakázané fajčiť v autách, ak sa v nich vezú deti alebo tehotné ženy, ako aj na otvorených priestranstvách pred nemocnicami. Pre výrobcov cigariet plánujú zaviesť povinnosť umiestňovať na škatuľky odstrašujúce obrázky a heslá, ako napríklad  tvrdenie, že ,,cigaretový dym obsahuje 70 rakovinotvorných látok”.

    Návrh nového protifajčiarskeho zákona predpokladá taktiež zvýšenie postihov pre trafikantov, ktorých pristihnú, že predávajú cigarety mladistvým. Okrem peňažných pokút vo výške 1 000 až 4 000 eur by im malo hroziť aj odobratie príslušného oprávnenia, informuje APA.
    V záujme obmedzenia prístupu mladistvých k cigaretám chce talianska vláda navyše zaviesť prísnejšie kontrolovanie systémov preverovania veku zákazníkov v predajných automatoch. Medzi ďalšími navrhovanými opatreniami je  zákaz cezhraničného internetového obchodu s tabakovými výrobkami a elektronickými cigaretami.

    Talianske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v dôsledku fajčenia každoročne zomiera 83 000 obyvateľov. Celosvetový odhad hovorí až o šiestich miliónoch úmrtí. V súčasnosti fajčí približne desať miliónov Talianov.
    Renziho vláda už v januári zvýšila daň z tabaku, zatiaľ čo fajčenie vo všetkých verejnosti prístupných priestoroch je v Taliansku zakázané od roku 2005.

    - Reklama -