Maďarskom otriasa škandál. Europoslanec je podozrivý zo špionáže pre Rusko

    0
    Béla Kovács, europoslanec (Nezaradený) (Autor: ReproFoto: euronews.com)

    Maďarský europoslanec Béla Kovács zastupuje v Európskom parlamente ultrapravicové hnutie Jobbik. Teraz čelí podozreniu zo špionáže. Bude možné ho podrobiť vyšetrovaniu, avšak zadržaný nebude.

    Vyplýva to z rozhodnutia Výboru pre právne veci EP, ktorý v pondelok schválil návrh prezentovaný v pléne. Informuje o tom portál Konzervatívnyvýber.sk s odvolaním sa na maďarský spravodajský server Kitekinto.hu.

    Stretával sa s ruskými diplomatmi a pravidelne navštevoval Moskvu

    Europoslanec József Szájer, ktorý v EP zastupuje maďarskú vládnu stranu Fidesz, je tiež vo Výbore pre právne veci EP (JURI). Ten oznámil, že EP prijme konečné rozhodnutie o zrušení imunity Kovácsa v stredu 14. októbra. Szájer pripomenul, že ak europoslanec Kovács zostane bez imunity, jeho prípad, ktorý pritiahol veľkú mediálnu pozornosť, sa môže dostať pred súdnu inštanciu.

    Kovácsa podozrievajú z toho, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a každý mesiac navštívil Moskvu. Obvinený poslanec poprel všetky obvinenia, ktoré boli proti nemu vznesené, a tvrdil, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce europoslanca.

    - Reklama -