To nie sú dobré správy pre Nemecko: Analýza toho, aké uplatnenie nájdu utečenci a koľko to bude stáť

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Experti upozornili na to, že väčšina utečencov, ktorí do Nemecka prichádzajú, nemá adekvátnu kvalifikáciu pre nemecký trh, pričom ako riešenie navrhujú drastické kroky, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Správa zaujala aj ďalšie nemecké denníky (napríklad Süddeutsche Zeitung).

    Ak väčšia časť utečencov nedostane platenú prácu ihneď, utečenecká kríza sa pre daňových poplatníkov predraží. Podľa expertov navyše existuje dôvod obávať sa, že mnohí z nich nebudú vedieť získať prácu za minimálnu mzdu 8,50 eura, pretože ich produktivita bude príliš nízka. Ifo-Institut preto navrhol ako riešenie zníženie minimálnej mzdy v Nemecku.

    Riaditeľ ústavu, ekonóm Hans-Werner Sinn, sa v rozhovore pre Die Zeit vyjadril, že podľa jeho názoru vytvoria migranti ekonomický tlak na mzdy v oblasti jednoduchej práce. Myslí si, že Nemecko je krajina, ktorá žije z kvality svojej produkcie a na jej udržanie potrebuje kvalifikované pracovné sily. Tie vraj imigranti z veľkej časti nepredstavujú. Na ekonomickom tlaku v oblasti jednoduchej práce (ako napríklad umývanie áut) zarobia podľa Sinna nemeckí konzumenti, pretože sa stane lacnejšou. Zároveň to ovplyvní výšku mzdy za tento typ práce, kde sa dá očakávať pokles alebo stagnácia. Názory ekonóma vyvolali polemiku hlavne vo vzťahu k návrhu na zníženie minimálnej mzdy, ktorú ifo-Insitut a Sinn navrhujú.

    Okrem toho, rozpočet na integráciu utečencov v Nemecku sa odhaduje na 10 miliárd eur. Bude potrebné investovať nielen do jazykových kurzov, ale aj do odborného vzdelania. To môže ešte zvýšiť výdavky.

    Najvyšší podiel negramotných ľudí je v Afganistane, kde predstavuje až 50 percent medzi populáciou od 14 do 29 rokov. Podiel vysokoškolsky vzdelaných predstavuje v modernizovanej Sýrii len 6 percent. Podľa dostupných nemeckých štatistík je 44,5 percenta utečencov zo Sýrie a 11 percent z Afganistanu.

    Odborníci z ifo-Institutu tiež odmietli zmenu pravidiel Hartz IV (nemecké pravidlá sociálnych výplat a podpôr), ktorú navrhla spolková vláda a ktorá počíta so zvýšením o 1,25 percenta. Podľa názoru odborníkov z ifo-Institutu by to mohlo viesť k zníženiu motivácie migrantov pracovať.

    Odborníci pracovali pri hodnotení s počtom 800-tisíc utečencov.

    autor: vss

    - Reklama -