Extrémisti, hlúpe otázky, Bože môj. PL vyspovedali predsedu Matice slovenskej Tkáča a stálo to za to

0

V akom stave je stíhanie vášho predchodcu Jozefa Markuša? Trestné stíhanie sa vlečie už vyše roka, máte nejakú informáciu?

Mám informáciu, že tento týždeň bude podaná žaloba.

Vášho predchodcu podozrievajú, že má podiel na premrhaní Matičného fondu, kde bolo 200-tisíc eur. Dnes máte úplne iné problémy, na výplaty ste si museli požičať, prepúšťali ste zamestnancov. Sú tieto nepopulárne kroky na konci alebo plánujete ešte nejaké bolestivé kroky?

Zdá sa, že odo dna sme sa už odrazili.

Koľko má dnes Matica platených zamestnancov a koľko má aktuálne členov?

Platených zamestnancov na celom Slovensku, teda v Martine a v matičných pracoviskách, ktorých je okolo 35, predovšetkým na jazykovo zmiešanom južnom Slovensku, do 100, členov okolo 28-tisíc.

Na stránke www.obrodenamatica.sk, ktorá rozhodne neoplýva superlatívmi na vašu adresu, som našiel zosumarizované tieto vaše predvolebné sľuby (pred voľbou 2010): vznik televízneho matičného štúdia, zadarmo, alebo zvýhodnené mobily, matičný internetový denník, divadelné štúdio, súťaže pre mládež, konkurzy na všetky miesta v Matici, zvýšenie členskej základne nad 100 000. Čo z toho sa podarilo?

Nepracoval som predtým v Matici, nepoznal som jej skutočný stav a veru ani som netušil, do čoho idem. Napravovanie Matice, teda jej skutočná obroda, čistenie jej mena, nedostatok peňazí a neustále útoky opozície, ktorá sa práve „čistením“ Matice cítila (a možno ešte cíti) ohrozená, plus ľudské nešváry (závisť, keď najväčším neúspechom je – úspech) ma hatili a vlastne hatia dodnes. Napriek tomu je predsa len Matica 2015 v „iných vodách“ ako Matica 2010. Rastie počet mladých matičiarov, vo vedúcich úradníckych funkciách v Matici sú ľudia okolo štyridsiatky, obnovili sme štatút „zakladajúceho člena“ a dnes ich už máme päťdesiat – a sú medzi nimi aj najvýznamnejší politici, aj umelci, aj podnikatelia. V Martine budujeme národný panteón, popri cyrilo-metodskom súsoší láka návštevníkov tohto mesta aj sedem búst našich velikánov pred matičnou budovou v Parku sv. Cyrila a Metoda. Poďme však ku konkrétnym otázkam odzadu: stotisíc členov nemáme, ale úspechom je, že aj keď naši starší členovia umierajú, celkový počet členov Matice neklesá. Konkurzy, resp. výberové konania sa konajú na všetky riadiace posty. Súťaže pre mládež vypisujeme v rôznych umeleckých a vzdelávacích oblastiach, niektoré majú už viac ako 20-ročnú tradíciu, niektoré sa začali za „mojej“ éry. Nevznikol matičný internetový denník, ale zvýšil sa náklad i úroveň Slovenských národných novín, ktoré sú aj na webe www.snn.sk. Peniaze na zvýhodnené mobily sme nenašli a ani na založenie divadelného štúdia, oživila sa však činnosť matičného divadelného odboru a naši divadelní amatéri pôsobia na Liptove, v Brezne či v Revúcej. Rovnako nemáme – napriek pokusu – matičné televízne štúdio, ale začali sme s nakrúcaním videoklipov, ktoré uverejňujeme na stránke www.snn.skwww.matica.sk. Čoskoro budeme mať link TV MATICA.  

Väčšina ľudí si nespája s Maticou žiadnu konkrétnu vec, žiadnu mienkotvornú akciu, okrem spomienkových osláv… Nie sú potom úvahy o neopodstatnenosti Matice v súčasnosti oprávnené?

Nuž, nič nové pod slnkom. Maticu nechceli Maďari, nechceli ju Čechoslováci po tom, čo sa postavila proti počešťovaniu slovenčiny roku 1932, mala problémy aj v rokoch 1939 – 1945, v 50. rokoch 20. storočia zrušili jej členskú základňu a urobili z nej knižnicu, dnes nezapadá do „modernizácie“ sveta. Dostal som dokonca „havraniu“ otázku, ako Matica prispieva k modernizácii sveta! Ona tu však nie je pre modernizáciu sveta, pre výstavbu diaľnic, ale pre uchovávanie vzácnych tradícií, ktoré by sa bez nej oveľa rapídnejšie strácali. Maticu sa snažia média, vrátane verejnoprávnej dvojbodky, schovávať pred verejnosťou. Jeden príklad za všetky: v posledný aprílový víkend sme zorganizovali prvú väčšiu akciu v Roku Ľudovíta Štúra na bratislavskom Devíne, objavili sa aj kamery RTV:, večer dokonca bol aj šot – ale bez čo i len spomenutia Matice, so mnou mali rozhovor, ktorý neodvysielali, zato nastrihali rozhovor s Dušanom Kováčom, známym matico- a slovákobijcom, až to vyzeralo tak, že nie Matica, ale on celú akciu zorganizoval! Protest hodila RTV: do koša.

Tak, prosím, vymenujte aspoň dve či tri akcie, ktoré museli podľa vás zanechať vo verejnosti silný dojem.

Týždenne sa konajú desiatky, ba stovky matičných akcií po celom Slovensku. Aj tam, kde by inak slovenské slovo bolo ťažko počuť. Keby verejnosť vedela a spájala s Maticou napríklad každoročný Národný sviatok na Devíne, vytvorenie a naštudovanie slovenského muzikálu matičiarmi v Komárne, tradičnú novozámockú súťaž Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko či Šalianskeho Maťka, súťaž heligonkárov v Kojšove, Hontiansku parádu v Hrušove, folklórne slávnosti v Raslaviciach, Šafovu ostrohou v Dlhom Klčovom a mnohé iné a iné podujatia, asi by ste túto otázku nepoložili.

Spolupracujete so Slovenskými brancami? Ako ich činnosť hodnotíte?

Ja osobne o tomto spolku a ani o spolupráci s ním neviem, takže nemôžem ho hodnotiť.

Na matičných podujatiach často vidno rôzne skupiny či ľudí, ktorí sú spájaní s extrémizmom. Prečo ste sa nikdy od nich jasne nedištancovali?  Mám na mysli napríklad akciu v Poprade, ktorú organizovalo Slovenské hnutie obrody vo vašich priestoroch…

Bože môj, Bože môj, jak je ten svet zmotaný, povedal by básnik. A aké hlúpe otázky existujú v ňom. Vy a iní presne vedia, kto je a kto nie je extrémista, kto je neonacista či neoľudák, ja to neviem. Je zaujímavé, ako na to prichádzate vy a iní. Máte nejakú sklenenú guľu? To podľa vás každý, kto je vlastenec, musí byť extrémista? Na našich akciách sa stretávajú naozaj vlastenci každého druhu. Keď sa správajú slušne, nikoho neprovokujú a nikoho neurážajú, ako máme vedieť, že ide o „extrémistov“? Aký máme dôvod hocikoho vyháňať z našich stretnutí? Poprad a SHO sa udialo pred mojím príchodom do Matice. Pýtam sa však: Je SHO zakázaným hnutím?  

Využili ste niekedy časť stanov, ktoré pripúšťajú aj zánik celého miestneho odboru pre podozrenie napríklad zo spolupráce s extrémistami?

Počas môjho funkčného obdobia zrušili sme miestny matičný odbor v Púchove.

V roku 2013 chceli vaši kritici na valnom zhromaždení upraviť volebný poriadok tak, aby za predsedu Matice nemohli kandidovať bývalí vedomí spolupracovníci komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Delegáti valného zhromaždenia Matice však tento bod neschválili. Spätný pohľad – nebola to chyba?

Ja mám dve platné negatívne lustračné osvedčenia, kto im neverí, nech žaluje Slovenskú republiku, ako nástupnícky štát ČSFR, ktorý mi tieto osvedčenia vydal. Ale ak niekto naďalej nedá pokoj, prosím: delegáti valného zhromaždenia mali zrejme viac rozumu ako jednotlivci, ktorí si chceli uľahčiť cestu hore.

Tento rok je Rok Ľudovíta Štúra. Vnímam aktivity napríklad RTVS v tejto veci, ale matičné veľmi nie… Čo ste v tomto smere pripravili?

Zdá sa, že vy toho teda veľa o Slovensku neviete. Aké aktivity RTVS máte na mysli? Ja som si okrem otváracieho 30-minútového priameho prenosu, a to v pracovný deň, 28. januára – teda v stredu popoludní o 14.h – nič nevšimol. Možno preto, že ma RTVS napriek tomu, že za jej služby platím koncesionársky poplatok, ničím nezaujíma. Nebyť športových prenosov, vymažem ju zo zoznamu TV-staníc na mojom televízore. A práve táto „dvojbodka“ nielenže neprináša informácie o matičných štúrovských akciách – a tých sú stovky, ale ani o takých štúrovských akciách, na ktorých je predseda vlády. Videli ste inde, ako na matičnom videu, slávnosť na počesť najstaršej sochy Štúra v Bánovciach z roku 1936? Bola to matičná aj mestská akcia, zároveň v prítomnosti tretieho najvyššieho reprezentanta štátu a RTV: nikde. Nie v Matici, ale veruže v činnosti verejnoprávnej dvojbodky je momentálne najväčší slovenský problém. Svojim programom neplní táto inštitúcia zákon o jej zriadení – mala by byť národná, kultúrna, informačná a vzdelávacia verejnoprávna inštitúcia. Ona však nič z toho neplní, len nás bezducho a do omrzenia zabáva. Tento štát prispieva na činnosť Matice 1 494 000 eurami ročne. A viete, koľko tento štát stojí jediná relácia typu Nikto nie je dokonalý? O šesťtisíc eur viac: 1,5 milióna eur.

A ešte dodám, že Matica slovenská zrealizovala  aj cyklický projekt Po štúrovských stopách v slovenských regiónoch. Od marca do 10. októbra sa v rámci tohto projektu konali podujatia v Trebišove, Liptovskom Mikuláši, Martine, Dolnom Kubíne, Námestove, Žiline, Trenčíne, Čadci, Levoči, Turčianskych Tepliciach a Bratislave. Zúčastnilo sa na nich vyše 2 500 záujemcov z radov matičiarov, študentov a pedagógov stredných škôl, kultúrnych a osvetových pracovníkov. Pri príprave projektu Matica slovenská úzko spolupracovala s vyššími územnými celkami a obecnými samosprávami. Do konca novembra ešte Matica slovenská zrealizuje takéto podujatia v Rožňave, Michalovciach, Trenčianskych Tepliciach a Kysuckom Novom Meste. Matica slovenská je aj partnerom Obce Uhrovec pri organizovaní Celonárodnej spomienky na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia narodenia, ktorá sa uskutoční 24. – 25. októbra 2015. Do programu tohto veľkého podujatia prispela Matica slovenská slávnostným vyhlásením výsledkov literárnej súťaže študentov vysokých škôl Štúrova esej, ktorú vypísala pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra. Do súťaže sa prihlásilo 127 vysokoškolákov zo Slovenska a Českej republiky

- Reklama -