Ivan Mikloš pre PL: Bojíme sa politickej korektnosti

0
Ivan Mikloš (Autor: Peter Števkov)

Teraz žijete na Ukrajine?

Trávim tam sedem až desať dní v mesiaci.

Ako to zvláda rodina?

Mám dospelé deti, takže im je v zásade jedno, kde som (smiech).

Ako vidíte budúcnosť Ukrajiny a jej reformné snaženie?

Som optimistický, ale nebude to ľahké. Na jednej strane Ukrajina urobila za rok a pol viac ako za 25 rokov, ale zároveň je to stále málo oproti tomu všetkému, čo  tam treba zmeniť.

Ktoré  prekážky  v  reformách sú  na Ukrajine najväčšie?

Najväčšie prekážky sú populizmus a absencia líderstva. Nie sú tam dostatočne silní lídri, ktorí by vedeli tie veci urobiť razantne, rýchlo a presvedčivo. Chýba komunikácia, ľuďom sa reformy dostatočne nevysvetlia. Potom narastá populizmus a pomáha to politikom, ktorí sa priživujú na nespokojnosti ľudí a ťažkej ekonomickej a sociálnej situácii.

Populizmus silnie aj v Európe, a to na ľavej, aj  na pravej strane politického spektra. Sú dnes ľudia hlúpejší?

Nie sú, problém je inde. Kríza štandardných strán je totiž  aj v tom, že nevedia pomenovávať veci pravým menom. Boja sa, že budú obvinení z politickej nekorektnosti, necitlivosti alebo dokonca z radikalizmu. Ide teda o krízu štandardných strán, ktorá je spojené s tým, čomu sa hovorí politická korektnosť.

Hovorili ste o potrebe líderstva. Bol tým najväčším lídrom na Slovensku doteraz Mikuláš Dzuridna?

Podľa mňa jednoznačne. Stačí sa pozrieť na výsledky. Niekto môže povedať, že Fico je silnejší líder, pretože bude zase premiérom. Má vládu jednej strany, ktorej  je neobmedzeným vládcom. Ja líderstvo nemeriam podľa toho, že kto aký vplyv dokáže získať, lebo samozrejme aj Hitler bol obrovským lídrom v tom zmysle. Ja líderstvo vnímam podľa toho,  či ten politik dokáže krajinu posunúť správnym smerom.

Veríte v silu trhu a zdôrazňujete potrebu vzdelávania. Mladí ľudia si dnes však často pred technickými odbormi uprednostňujú štúdia v oblastiach ako  politológia alebo sociálna práca. Znamená to, že v tomto ohľade slobodný trh nefunguje?

To je dobrá a ťažká otázka. Trh býva často obviňovaný z toho, že nefunguje, lenže treba pochopiť, že tento trh je deformovaný a vlastne to ani nie je skutočný trh. Keby sme ten skutočný trh mali, tak by oveľa viac záležalo na tom, čo má človek vyštudované a bola vy oveľa väčšia diferenciácia v tom, ako sú odbory ohodnotené. Problém sa nedá vyriešiť reguláciou, že určíme, že ľudia budú študovať techniku a, naopak, nebudú študovať niečo iné. Ale dá sa tomu pomôcť nepriamymi stimulmi, že budeme podporovať odbory, ktoré evidentne chýbajú. Určovanie kvót však určite nie je cesta. Keby sa urobila skutočná reforma školstva, tak si myslím, že by trh v tejto oblasti jednoducho fungoval lepšie.

Teraz nebudete kandidovať za poslanca Národnej rady. Prečo ste sa tak rozhodli a vidíte sa ešte v politike?

Necítil som to tak, že by to teraz malo zmysel. Ale ak budem cítiť, že by to mohlo mať zmysel, tak to nevylučujem. 

- Reklama -