Austrália je na nohách. Do krajiny sa chystá významný politik z druhej pologule a miestni slniečkari majú pohotovosť

    0
    Geert Wilders (Autor: SITA)

    O získaní austrálskeho víza Wilders oznámil na svojom Twitteri. Neskôr to potvrdil aj austrálsky imigračný úrad. Informácia zverejnená na sociálnych sieťach potešila aj zakladateľku ALA Debbie Robinsono. „Je to pre mňa skvelá správa a zároveň veľká úľava. Na spoločné stretnutie sa všetci tešíme… Bude skvelé počuť ho hovoriť, počuť, čo všetko má na srdci. Jeho vystúpenie k nám vráti slobodu prejavu, veľa ľudí sa zaujíma o jeho názory aj o to, čo sa dnes deje v Holandsku,“ cituje server ABC Robinsonovú.

    Neuvádzame verejne, kde sa naše stretnutie uskutoční, takže dúfam v pokojný priebeh celej akcie,” uviedla šéfka strany. Ako server ABC.net uvádza, Wilders bol do zeme pozvaný už pred tromi rokmi protiislámským zoskupením Q Society of Australia. Vtedy však bola jeho žiadosť o udelenie víza potrebného na vstup do krajiny odmietnutá. Pravicový holandský politik a vodca Strany slobody získal vízum o rok neskôr. Keďže figuruje na bezpečnostnom zozname, trvalo vybavenie jeho žiadosti o azyl dlhší čas. Wildersovo vystúpenie sprevádzali protesty a musela ho eskortovať špeciálna policajná jednotka. Nakoniec mu bola zrušená aj rezervácia priestorov, kde mal tiež prehovoriť. Premiér štátu Západná Austrália vyhlásil, že Wilders nie je vítaný, a preto mu nebude umožnené využiť k svojmu prejavu vládnu budovu.

    Obavy z vypuknutia násilných protestov panujú aj pred jeho chystanú návštevou Perthe, hoci proti udeleniu víza nič zásadné nenamieta ani šéf organizácie pre rasovú rovnosť v Západnej Austrálii Suresh Rajan. „Bol som vždy proti tomu, aby mu nebolo umožnené získať vízum. Na druhú stranu je pravda, že môže jeho návšteva priniesť ďalšiu radikalizáciu komunity. Keď sem príde niekto jeho typu, kto opakuje zažité xenofóbne stereotypy a hlása rasovú neznášanlivosť, pôsobí to na moslimské deti negatívnym spôsobom. Cítia sa vyradené zo spoločnosti a môžu sa skutočne radikalizovať. Všetci budúci radikáli sa najprv cítili izolovaní v rámci svojej komunity. To, čo robí Geert Wilders, vedie k ich ďalšej izolácii a oni sa potom stávajú ľahkým terčom pre našepkávača radikálneho islamu, “konštatoval Rajan.

    - Reklama -