Viliam Novotný: Majského lieky, Kollárove deti

0
Nemocnica (Autor: SITA)

Idú voľby a keď sa voliči pýtajú Fica a SMERu, čo ste spravili v zdravotníctve, pochváliťsa veru niet čím. Skôr naopak.

Po zlyhaní všetkých vážnych zámerov Ficovej vlády v zdravotníctve (spomeňme jednu zdravotnú poisťovňu, DRG – platbu za diagnózu, eHealth), po kauzách predražených nákupov (od zemiakových prívarkov pre pacientov až po CT-čka), sa v SMERe chytajú opozičného riešenia, ktoré predtým kritizovali.

Narýchlo, poslaneckým návrhom, chcú zlacniť lieky pre dôchodcov a deti.

Keď som v roku 2009 prišiel s návrhom ochranného limitu spoluúčasti v zdravotníctve vo výške 10 eur mesačne, vtedajší minister Raši sa nechal počuť, že asi chcem zavádzať nejaké poplatky, lebo veď slovenské zdravotníctvo je bezplatné.

No… nie je. Kým v roku 2005 doplácal priemerne človek v zdravotníctve 125 eur ročne, v roku 2009 to bolo už 215 eur. Mimochodom, v súčasnosti je to viac ako 300 eur. A to pritom SMER s veľkou slávou v roku 2006 zrušil Zajacove dvadsať- a päťdesiatkorunové poplatky.

Najväčšiu časť týchto hotovostných platieb tvoria doplatky za lieky. Pre určité skupiny dôchodcov a chronicky chorých môžu doplatky reálne znamenať ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Jedným z cieľov solidárneho zdravotníctva je ochraňovať ľudí pred takýmto rizikom.

Vláda Ivety Radičovej môj ochranný limit spoluúčasti nielen prijala do programového vyhlásenia, ale aj stihla zrealizovať. Dnes teda v praxi funguje. Dôchodcom a invalidom s nízkymi dôchodkami zdravotné poisťovne vracajú doplatky za lieky, ktoré prekročia 45 resp. 30 eur za štvrťrok. Každý kvartál dostane naspäť peniaze asi 25 tisíc poistencov, spolu okolo 400 až 500 tisíc €. Od roku 2011 do dnešného dňa dostali poistenci naspäť vyše 6 miliónov €.

SMER objavil tento nástroj na ochranu zraniteľných skupín až teraz – a ide ho rozšíriť navšetkých dôchodcov a invalidov, bez ohľadu na výšku príjmu, a rovnako na všetky deti do 6 rokov. Ľudia majú mať ochranu pred katastrofickými výdavkami. Ale všetci?

Úľavu získajú všetci dôchodcovia, aj tí s dôchodkom nad 1000 eur, aj tí s vilami pri mori. Aj napríklad taký Jozef Majský, ktorý to asi veľmi nepotrebuje.

Úľavu získajú všetky deti. Znamená to, že aj 7 detí Borisa Kollára, ktoré to asi tiež veľmi nepotrebujú.

Niežeby som im nedoprial. Len peniaze, ktoré im zdravotné poisťovne vyplatia, mohli viac pomôcť tým, ktorí to naozaj potrebujú. Napríklad skrátením čakania na operácie. Keď solidarita nie je adresná, je nespravodlivá.

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -