Teror v Turecku. Premiér rozhodol, ako dlho budú smútiť

    0
    Ulice tureckej Ankary po teroristických útokoch (Autor: SITA)

    Davutoglu tiež uviedol, že existujú silné dôkazy, že dva výbuchy v tureckej metropole sú dielom dvoch samovražedných atentátnikov, informovali agentúry Reuters a AP. K explóziám došlo dnes dopoludnia, keď sa stovky ľudí schádzali pred hlavnou železničnou stanicou v Ankare na mierovú demonštráciu zvolanú občianskymi, ľavicovými a prokurdskými skupinami. K zodpovednosti za najkrvavejší útok v Turecku za celé roky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

    V Istanbule sa popoludní zhromaždili stovky protestujúcich kričiacich heslá proti vláde, ktorú obviňovali z útokov v Ankare. Účastníci sa podľa Reuters snažili pochodovať k námestiu Taksim, zatiaľ čo ich sledovala poriadková polícia s dvoma vodnými delami.

    Spolupredseda prokurdskej strany HDP Selahattin Demirtas obvinil zo zodpovednosti za útok turecké vedenie. “Nie je to útok na jednotu krajiny alebo čosi podobného, je to ale útok štátu na ľud,” cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. Demirtas podľa vlastných slov predpokladá, že ani táto udalosť sa nevyšetrí.
    StranaHDP sa domnieva, že cieľom odpálenia dvoch náloží, ktoré vybuchli medzi jej stúpencami, bola práve ona.

    - Reklama -