Vytočený Abrhan. Kontroverznú reklamu na alkohol nezastavili, chce to riešiť s ministrom

    0
    Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

    Reklama bola totiž zameraná na mládež a za neetickú ju označila aj Rada pre reklamu. Abrhanovi sa nepáči, že reklamná kampaň skončila a štátne orgány ju neukončili predčasne. „Žiaľ, riaditeľ do dnešného dňa nebol schopný mi napísať, čo jeho úrad urobil. Ak štát vynakladá financie na boj proti drogám a alkoholizmu, tak štátne inštitúcie by mali konať pri zjavnom porušovaní zákona a aspoň takto chrániť naše deti,“ povedal Abrhan.

    Zároveň upozornil, že poslanci Smeru-SD tento týždeň neschválili novelu zákona, ktorá by obmedzovala reklamu na alkohol v blízkosti škôl. „Táto iniciatíva vychádzala práve z nehoráznej reklamy,“ zdôraznil s tým, že preto je pre neho sklamaním, že poslanci Smeru túto iniciatívu v NR SR nepodporili, pričom by to štát nestálo ani euro.

    Kontrorverzná reklama na alkohol

    Jeden z bilbordov, ktoré tak naštvali Abrhana (zdroj: archív)

    Abrhan spolu s Alojzom Hlinom chceli v parlamente presadiť zákaz umiestňovanie reklamy na alkohol v okolí škôl a zdravotníckych zariadení. Návrh vymedzoval okruh 500 metrov v okolí škôl, školských zariadení, ubytovní mládeže, zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení, kde by sa na reklamných stavbách – bilbordoch nesmela umiestňovať reklama alkoholických nápojov. Právnou normou kresťanskí demokrati zároveň navrhovali zvýšiť spodnú hranicu sankcie za porušenie zákona z nuly na 33 000 eur. Horná hranica sa mala zvýšiť zo súčasných 64 400 eur na 100 000 eur. „Je celospoločenským záujmom, aby deti a mládež boli chránené pred alkoholom a aj jeho propagáciou v okolí výchovných a voľnočasových inštitúcií. Rovnako je takýmto záujmom i pomoc osobám od alkoholu závislým, a to iste i tým, že v okolí zariadení, kde sa liečia, nebudú umiestňované reklamné stavby s reklamou na alkoholické nápoje,“ argumentoval Abrhan.

    - Reklama -