Švédi chcú byť členmi NATO. Dôvodom je strach z Ruska

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Podľa agentúry Reuters sú za členstvo v Severoatlantickej aliancii všetky štyri strany zo stredopravej opozície. Súčasná červeno-zelená koaličná vláda je však proti nemu.

    Napätie medzi Švédskom, ktoré nebojovalo vo vojne vyše 200 rokov, a Ruskom narastá, lebo Moskva „sa rozťahuje“ vo východnej Európe a v oblasti Baltského mora. Debata o členstve v NATO preto nabrala v krajine reálnejší rozmer.

    Švédi sú členstvu v NATO naklonení

    Nie je vylúčené, že vo Švédsku sa budú konať predčasné parlamentné voľby, keďže dohoda medzi stredopravou opozíciou a menšinovou stredoľavou vládou týkajúca sa rozpočtovej politiky stroskotala. Postoje stredopravých strán tak zrejme nadobudnú väčšiu dôležitosť.

    Prieskum verejnej mienky, ktorý sa v krajine uskutočnil vlani v októbri ukázal, že prvýkrát je za vstup do NATO viac Švédov, než proti vstupu. Najnovší prieskum túto tendenciu len potvrdil. Za členstvo v NATO sa dokonca vyslovilo ešte viac Švédov ako v minulom roku.

    Ťahanice medzi Ruskom a Švédskom sa zatiaľ odohrávajú len na diplomatickom poli. Švédsko si minulý mesiac predvolalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil vyjadrenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorá povedala, že rozhodnutie Švédska vstúpiť do NATO bude mať nekonkretizované následky.

    - Reklama -