Kaczynského strana PiS nebude voči Polanskému zhovievavá. Do USA ho vydajú. Má pykať za pedofíliu

    0
    Režisér Roman Polanski (Autor: SITA)

    Kaczynski naznačil, že ak by jeho strana vo voľbách vyhrala, postará sa o to, aby Polanského vydali do USA, kde je od roku 1977 odsúdený za sexuálny trestný čin voči maloletému dievčaťu.

    Kaczynského PiS kladie osobitý dôraz na morálku a tiež rovnosť všetkých ľudí pred zákonom, uviedla AP. Dodala, že Kaczynski zároveň využíva Polanského prípad na to, aby ukázal, aký zhovievavý prístup všeobecne zastávajú médiá voči celebritám.

    ,,Prebiehala otvorená diskusia týkajúca sa toho, že by (Polanski) nemal byť zodpovedný za svoje činy, pretože je vynikajúcim a svetoznámym režisérom,” uviedol Kaczynski a zdôraznil, že jeho strana však takýto prístup rozhodne odmietne, ak sa dostane k moci.

    Poľský súd vydanie Polanského do USA momentálne zvažuje, pričom rozsudok v tomto prípade by mal byť známy 30. októbra, čo je zároveň aj čas, keď už budú jasné výsledky parlamentných volieb. V prieskumoch verejnej mienky pred voľbami, vypísanými na 25. október, momentálne vedie práve PiS.
    AP dodala, že ak sa sudca rozhodne Polanského do Spojených štátov nevydať, celá kauza sa tým skončí. V opačnom prípade  však – ak jeho vydanie povolí – bude potom konečné rozhodnutie závisieť od poľského ministra spravodlivosti.

    V USA je na legendárneho poľsko-francúzskeho filmového režiséra vydaný zatykač za znásilnenie 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977. Polanski sa vtedy priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk, a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho ešte pred rozhodnutím o dĺžke trestu poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili.

    Polanski však krátko pred vynesením verdiktu z USA ušiel v presvedčení, že sudca rozhodujúci o jeho prípade zrejme dohodu o vine a treste zruší a pošle ho za mreže na dlhé roky. Režisér žije momentálne v Poľsku, kde práve nakrúca nový film, dodala AP.

    - Reklama -